NHTV reporters interviewen: Sander Eckhardt, artistiek leider van Het Nieuwe Theater

Het Nieuwe Theater is een theaterproductiebedrijf uit Eindhoven en maakt musical en muziektheatervoorstellingen met jonge talenten. Naast PSV is er samengewerkt met onder andere het Máxima Medisch Centrum en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en zijn er nieuw geschreven voorstellingen gemaakt over de uitdagingen binnen de gezondheidszorg maar werd ook de succesvolle rockopera RENT opgevoerd en werd begin dit jaar met een grote groep jongen talenten, zowel zangers als acteurs, de Broadway hitvoorstelling Spring Awakening opgevoerd in Pand P in Eindhoven.

Dit artikel is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van NHTV University of Applied Science tot stand gekomen. Tweedejaars studenten hebben initiatiefnemers van projecten geïnterviewd waar Brabant C in investeert.

Brabant C is in dit project partner in de vorm van een garantstelling bij een tegenvallende kaartverkoop. Een bewust statement vanuit Het Nieuwe Theater is om geen subsidie aan te vragen om te laten zien dat het mogelijk is om zonder een enkele vorm van subsidie een grootschalige professionele theatervoorstelling te maken, wanneer er met de juiste partners en doelgroepen wordt gewerkt.

[2016-10-13] Creatieproces GVDH - HNT (08)

Maar hoe zorgt Het Nieuwe Theater ervoor dat het voetbalpubliek naar een theatervoorstelling gaat komen? Ook daar is door het productionele team van het Nieuwe Theater goed over nagedacht. Een van de antwoorden ligt in de locatie van de voorstelling. Daarvoor is gekozen voor het “huis” van de PSV supporters; het Philips Stadion. Daar voelen zij zich thuis en daar komen zij wekelijks, op die manier probeert het Nieuwe Theater de drempel zo laag mogelijk te houden. Daarnaast is er geen mooier decor voor een musical over PSV dan de locatie waar de grootste successen in de clubgeschiedenis zijn behaald. In de voorstelling zal er gewerkt worden met bekende anekdotes die rechtstreeks vanaf trainingscomplex de Herdgang komen. Zo zijn er gesprekken geweest met bekende PSV iconen zoals Mark van Bommel, Hans van Breukelen, algemeen directeur Toon Gerbrands, teammanager Mart van den Heuvel en huidig doelman van PSV1 Jeroen Zoet.  Naast de prachtige anekdotes worden er op de grote schermen in het Philips Stadion videobeelden uit de clubhistorie verweven met het verhaal en aangevuld met een soundtrack van muziek uit de clubcultuur van grote successen die de club in het verleden heeft behaald. Op die manier wil het artistiek team inspelen op de betrokkenheid en het familiegevoel waar PSV internationaal bekend om staat.

HNT Kleur-0973

Naast de bovengenoemde PSV supporters is het ook voor de theaterliefhebber die misschien niet zoveel heeft met de club PSV een aanrader om deze voorstelling te bezoeken. De bezoeker ziet uniek locatietheater in een van de grootste stadions van de Nederlandse voetbalvelden, in vormgeving aangevuld met de innovatieve LED veldverlichting van Philips Lighting waar PSV als een van de weinige clubs ter wereld in het Philips Stadion de beschikking over heeft.

Geheimen van De Herdgang: een meeslepende voorstelling over de PSV-cultuur, topsport en het leven van een droom. Een voorstelling van zeer hoge kwaliteit die voor iedereen aan te raden is. Een voorstelling waarbij Het Nieuwe Theater hoopt op een publiek dat in rood wit gestreepte shirts met een PSV logo op de borst hoopt te zich te laten raken door de diepliggende geheimen van een club als PSV. Anekdotes over de hoogte- en dieptepunten in de geschiedenis van een van de grootste clubs van het Nederlandse voetbal. Een eerbetoon aan misschien wel een van de belangrijkste mensen uit de geschiedenis van wat ooit begon als een voetbalclub voor Philips arbeiders; de Philips Sport Vereniging.

HNT Kleur-1035

HNT Kleur-04783

HNT Kleur-0870

Artikel geschreven door:
Martijn van der Steen
Femke van Reenen

Fotografie door:
Charlotte Grips Fotografie