Culture Escape

  • Initiatiefnemer: Basecamp Games
  • Datum toekenning: 14 juni 2017
  • Financieringsvorm: Lening
  • Investering: 64.999
  • Totale begroting: 245.655
  • Locatie: 's Hertogenbosch
  • Link: www.basecampgames.com/

Innovatieve storytelling op historische locaties

Basecamp Games gebruikt Real Life Gaming in hun storytelling over erfgoed locaties. Om de verhalen van erfgoed en historische locaties aantrekkelijker en toegankelijk voor een breder publiek te maken, inplementeert Erfgoed Escape Real Life Gaming. Basecamp Games, de organisatie achter Erfgoed Escape, heeft ervaring met het maken en uitvoeren van Real Life Games op verschillende locaties. Brabant C zag de kracht van de implementatie in storytelling als het op erfgoed aankomt. Op een laagdrempelige en interactieve manier leren deelnemers over de verhalen van de verschillende locaties.

De inschatting van Brabant C is dat de (Real Life) Gaming sector groter en invloedrijker gaat worden in de toekomst en op vele verschillende manieren, en in verschillende sectoren ingezet kan gaan worden. De investering in Erfgoed Escape biedt Basecamp Games de mogelijkheid om het concept op drie erfgoed locaties in de provincie Noord Brabant te testen middels een pilot.

Culture Escape is een verzameling van real life games, die allen gebaseerd zijn op trends binnen de erfgoed, Real Life Gaming- en vrijetijdssector, en het bewezen effect van beleving en spelenderwijs leren. Bij elke locatie die het project aandoet wordt de historie van de locatie gebruikt als uitgangspunt voor het narratief van de ervaring. Een portie fictie wordt hier doorheen verwerkt om het geheel aantrekkelijk en speels te maken. Acteurs, aankleding, props, een stuk in-huis ontwikkelde technologie, licht en geluid moeten de spelers minimaal 2 uur lang onderdompelen in de geschiedenis van Nederlands erfgoed op een vernieuwende unieke manier. Basecamp heeft twee belangrijke doelstellingen als bedrijf: 1) Het opzoeken van nieuwe manieren van het toepassen van gamification in zowel de virtuele als de reguliere realiteit, en 2) het hierbij interdisciplinaire samenwerking met andere kunstvormen om tot artistieke vernieuwing te komen. Binnen Culture Escape wordt een driekoppige doelstelling nagestreefd, namelijk het onder aandacht brengen (educatie) van erfgoed door middel van innovatieve real life games waarbij een nieuwe vorm van interactief theater wordt ingezet.