Uitbreiding STRP Biennale

partner:
Stichting STRP
  • website
  • fase
    in ontwikkeling
  • Financieringsvorm:
    Subsidie
  • social:
  • datum toekenning:
    21 oktober 2016
  • investering:
    € 182.178
  • Type project:
    internationaal project
  • locatie:
    Strijp-S, Eindhoven
  • totale begroting:
    € 935.582

Duurzame investering in het makersveld

Brabant C investeert in 2017 en 2019 in de Award for Creative Technology (ACT) en de doorontwikkeling van een reeds bestaand programma onderdeel: de Conference for the Curious. STRP wil een producerend festival worden met een ‘maakfunctie’ waarbij festivals van over de hele wereld werk kunnen kopen dat bij STRP is ontstaan. STRP zet met dit project in op het produceren van nieuw werk van internationaal niveau, kennisdeling en talentontwikkeling.

Met de verbinding tussen kunst en technologie als uitgangspunt, de verbinding van high tech met high touch, versterkt STRP met de ACT en de Conference de profilering van de Brabantse makers mentaliteit en draagt het festival bij aan de rol van Brabant als technologisch én cultureel relevante regio.

Sinds 2012 vindt het STRP festival plaats volgens een Biënnale structuur. Dit maakt het mogelijk het STRP festival niet langer als evenement te zien, maar als een platform wat door kan ontwikkelen. De STRP Biennale vindt in 2017 plaats van 24 maart tot en met 2 april. Het tiendaagse STRP festival staat in het teken van spectaculaire kunst, experimentele technologie en elektronische muziek. De Award for Creative Technology is een nieuw onderdeel waarmee STRP haar productieve rol binnen het Brabantse creatieve laboratorium kan versterken. Er worden twee awards uitgereikt: een award voor jonge talenten en een award voor gevestigde makers.

Daarnaast realiseert STRP de doorontwikkeling van Conference for the Curious met als doel de conferentie naar een hoger plan te tillen. Er worden meerdere curatoren betrokken, elk met eigen kennis en expertise binnen een bepaald netwerk of vakgebied passend bij het thema van het STRP festival.

Senses & Sensors
STRP Biënnale 2017: Senses & Sensors verkent de high touch van de high tech anno 2017. We zoomen in op de vergaande verstrengeling van het biologische en het technologische, het fysieke en het virtuele, het analoge en het digitale, van touch en tech, van mens en machine vanuit een cultureel perspectief. We brengen kunstenaars en ontwerpers, coders en hackers bijeen die gefascineerd zijn door de complexe processen waarmee wij de wereld waarnemen en die in hun werk vol sensorische technologie spelen met onze waarneming, die vervormen en ontwrichten. Daarbij zetten we interactie en immersie centraal. STRP prikkelt haar publiek om via verbeeldingskracht grenzen te verleggen en nieuwe ervaringen op te doen.

ACT Award
De Award for Creative Technology is een nieuw onderdeel waarmee STRP haar productieve rol binnen het creatieve laboratorium, wat Brabant wil zijn, kan versterken. Uit de vorige edities van het festival vloeiden meerdere succesvolle samenwerkingen en projecten voort. De aandacht op de award wordt gevestigd door de ‘open call to ACT’ van STRP waarmee ze het makersveld oproepen de werelden van kunst en technologie samen te voegen. Er worden twee awards uitgereikt: een award voor jonge talenten en een award voor gevestigde makers. Jonge talenten zijn makers die ongeveer vijf jaar zijn afgestudeerd en de potentie hebben (inter)nationaal door te breken. De tweede award is gericht op een internationale scene van makers waarvan het werk de potentie heeft internationaal verspreid en tentoongesteld te worden, dan wel permanent zichtbaar blijft op Strijp-S en/of in Eindhoven.

Lola Gielen – What If Collective
“Op STRP Festival staan is een ervaring op zich. Het was super leuk om andere makers en bezoekers te spreken. Voor mij was het een kans om eens aan een project te werken dat meer kunst dan design was. Ook gaf het de mogelijkheid om een nieuwe samenwerking als What If collectief op te zetten. Het is super dat STRP nu nog mee helpt aan de toekomst van MGNT. Zo hebben we onlangs een nieuwe versie kunnen maken.”

Conference for the Curious
De investering in Conference for the Curious zorgt ervoor dat deze conferentie naar een hoger niveau getild kan worden. De conferentie wordt niet langer door één curator gecureerd, maar door een panel van vijf curatoren. Elk van de curatoren vertegenwoordigt een ander werkveld, zo is er een curator uit het bedrijfsleven, het hoger onderwijs, het kunstonderwijs, de media en uit het culturele veld. Gezamenlijk stellen zij een lijst van interessante potentiële keynote sprekers op die aansluiten bij het STRP thema en wordt de verbinding met hun achterban en die van STRP gezocht.

STRP neemt met de Conference For The Curious het voortouw in het opzetten van netwerken van uitwisselingen: vooraanstaande kunstenaars, makers, techneuten en wetenschappers worden in Eindhoven uitgenodigd en leren van elkaar, delen kennis met elkaar en publiek.