Brabant C tijdens Dutch Design Week 2017

Tijdens de Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober staat Eindhoven weer in de spotlights met aansprekende design initiatieven die zich richten op de toekomst van design. Verschillende projecten waar Brabant C in investeert presenteren zich tijdens de DDW. Bijvoorbeeld met bijzondere exposities waar actuele thema’s centraal staan. Designlabs laten zien hoe ambacht en innovatie hand in hand gaan en resulteren in bijzondere producten. Daarnaast zijn er diverse events die een bezoek zeker waard zijn. Wij zetten deze (inter)nationale projecten voor je op een rij.

DDW_PietHeinEek_expo_Nick_Bookelaar-9361

Internationalisering Dutch Design Week
De Dutch Design Week heeft een eigen gezicht. Waar tijdens de Salone del Mobile in Milaan mooie, hoogwaardige designproducten worden gepresenteerd, richt Eindhoven zich op de toekomst van design én op design van de toekomst. Experiment, innovaties, nieuwe ontwikkelingen, jong talent en topdesigners worden gepresenteerd. Met de investering van Brabant C realiseert de Dutch Design Week zijn internationale ambities. Dit internationaliseringsprogramma zal niet alleen leiden tot meer buitenlandse bezoekers en internationale media-aandacht, maar vooral ook tot een meer internationale en hoogwaardige programmering. DDW nodigt internationaal talent uit: de toonaangevende designers en opiniemakers van de wereld, maar ook jonge talenten en gerenommeerde internationale designscholen. Met die internationale verbindingen en impulsen wordt het regionale en nationale ecosysteem voor design gevoed en vinden die kwaliteiten van Dutch Design hun weg naar de wereld.

In 2017 zijn de eerste stappen gezet: de eerste internationale ambassadeur is aan de DDW verbonden; Marcus Fairs, editor-in-chief Dezeen. Het World Design Event beleeft dit jaar zijn eerste editie en zal vierjaarlijks terugkeren in Brabant.

World Design Event
Dutch Design Week en Designstad Eindhoven lanceren in 2017 de eerste editie van een vierjaarlijks internationaal evenement dat de verbeeldingskracht van design viert en een podium biedt aan toekomstmakers uit de hele wereld: Word Design Event (WDE). WDE gaat in de kern over het design van de slimme en sociale stad. Nu al leeft meer dan de helft van de wereldburgers in steden en in 2050 wordt dat zelfs ruim 2/3. De stad is de toekomst, maar wat is de toekomst van de stad? Hoe wonen we, hoe verplaatsen we ons, hoe eten we, hoe worden we oud? Het zijn maar een paar vragen die we in de toekomst heel anders zullen gaan beantwoorden dan nu. Maar wat we nu al weten is dat technologie en innovaties een steeds grotere rol zullen gaan spelen, en daarbij is het belangrijk dat we daarbij passende nieuwe vormen ontwikkelen (design) die ervoor zorgen dat die stad niet alleen slimmer, maar ook socialer wordt.

WDE bestaat uit conferentie Antenna, een People’s Pavilion, acht Creative Embassies en twee Lab Squares die allen een eigen programmering brengen rond de hoofdthema’s Food, Health, Urban Transformation, Data, Climate Action, Intimacy, Robot Love en Mobility & Energy.

Robot Love
ROBOT LOVE gaat over menselijkheid in de context van robotica en Artificial intelligence (A.I.). De technologie die we ontwikkelen en waar we mee verbonden zijn fungeert als spiegel. We worden uitgedaagd opnieuw bij onszelf te rade te gaan. Wat is erger: robots die op mensen gaan lijken, of mensen die robots worden? ROBOT LOVE speelt met angst en euforie maar blijft niet hangen bij de vraag wie er gaat ‘winnen’, de mens of de robot.  Bezoekers worden uitgenodigd voor een up close and personal contact met robots en A.I. Hoe dichtbij kunnen we komen en hoever we willen gaan? Kunst, design en technologie komen samen in een manifestatie die alles in het werk stelt om bezoekers de tinteling van ontmoetingen met niet-menselijke intelligenties te laten ervaren. ROBOT LOVE Eindhoven 2018 vindt plaats op diverse locaties in Eindhoven. Beleef alvast een prelude tijdens het World Design Event tijdens de Dutch Design Week in 2017: de ROBOT LOVE Ambassade in het V&D gebouw.

Telenoids ROBOT LOVE

Social Label
Social Label is een uniek project waar top designers (als Piet Hein Eek en Kiki van Eijk) worden verbonden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De samenwerking leidt tot hoogwaardige designproducten voor in en om het huis. Een project met veel betekenis in de samenleving en tegelijkertijd met internationale allure. Na Milaan (april 2017) Londen (september 2017) en Boedapest (oktober 2017) presenteert Social Label zich in Eindhoven. Social Label presenteert zich bij Piet Hein Eek; in zijn werkplaats. Naast de expositie en shop waar alle designproducten van het label te zien/te koop zijn, worden ook events georganiseerd: de lancering van een nieuw product en samenwerking, een lecture ‘Design Works’ over het ontwerpen van arbeid en impact en live workshops/presentaties door werkplaatsen.

VPRO Medialab – We know how you feel
Stel je voor dat Netflix straks door middel van een hartslagmeter in je smartwatch weet in welke bui je bent? Wil je op maat bediend worden, passend bij je gemoedstoestand of hou je je emoties liever voor jezelf? En wat betekent het voor onze privacy? Deze vragen en meer staan centraal in We Know How You Feel tijdens de Dutch Design Week. In dit project onderzoekt VPRO Medialab hoe draagbare technologie een rol kan spelen bij het maken en gebruiken van media. Eén van de onderdelen van We Know How You Feel is de expositie. Centraal in de expositie staat het audiovisuele kunstwerk AURA van Studio Nick Verstand in samenwerking met Salvador Breed en Naivi. Dit interactieve werk meet emoties van de vrijwillige deelnemers en zet deze om in gekleurde, pulserende lichtcomposities.

59b90170d4390

Beeldenstorm: de ongehoorzaamheid van de gladde spier
Bij designlab Beeldenstorm gaat het om ‘maken’: onderzoek en experiment met materiaal en techniek. De interactie tussen maken en denken, tussen kijken en doen, tussen weten en ervaren. De ongehoorzaamheid van de gladde spier is een project bestaande uit een samenhangende serie ontwikkeltrajecten die uitmonden in een grote internationale locatietentoonstelling in 2018 in Eindhoven. Vaak denkt een creatieve maker bij aanvang van een productieproces één-dimensioneel en zijn alle mogelijkheden en gelaagdheden nog niet verkend, of – en dit is waarom wordt gesproken over ‘ongehoorzaamheid’: soms komt het voor dat een maker het materiaal verkeerd begrepen heeft en er geen ‘vertaling’ mogelijk is van de individuele wens. Beeldenstorm/Daglicht nodigde kunstenaars en ontwerpers uit om in de werkplaats hun individuele wens te vertalen in een tastbaar grafisch ontwerp en presenteert dat tijdens de Dutch Design Week 2017. Beleef dit voorproefje als kick-off van de locatietentoonstelling in 2018 waar Brabant C in investeert.

Dutch Invertuals – Fundamentals
De afgelopen jaren is het in Eindhoven gewortelde collectief Dutch Invertuals op eigen kracht een serieuze speler geworden in de (inter)nationale designwereld. Om deze waarde en de ambassadeursrol voor Dutch Design vast te kunnen houden en uit te breiden, gaat het collectief nieuwe kansen benutten naast de reguliere programmering. Naast de twee vaste exposities tijdens de Dutch Design Week en Salone del Mobile gaan zij ieder jaar één aanvullende internationale expositie organiseren, tijdens steeds wisselende designevents. Met een bijdrage van Brabant C was Dutch Invertuals in 2017 te zien tijdens de London Design Fair. Tijdens de Dutch Design Week 2017 is de expositie Fundamentals te zien op de vertrouwde locatie: Studio EDHV. Daarnaast presenteert het collectief een tweetal bijzondere samenwerkingen. Enlighten in samenwerking met Luxaflex en Het Buitenhuis in samenwerking met Droomparken. Maar liefst drie keer Dutch Invertuals tijdens de DDW!

DI_Milaan_2017

Tanzen auf dem Malerwanderweg
Op 24 oktober om 20.00 heeft het Parktheater Eindhoven de nieuwe multi-disciplinaire dansvoorstelling van Jan Doms c.s. ‘Tanzen auf dem Malerwanderweg op het programma gezet als onderdeel van de Dutch Design Week. De uit Dresden afkomstige Ulrike Doszmann verbeeldt het hoofdpersonage Elisabeth en danst voor u de beroemde Malerwanderweg. De danseres beweegt zich op en rondom een gigantische bewegende glazen schijf, een metafoor voor het ontoegankelijke Zandsteengebergte waar de Malerwanderweg – parallel aan rivier de Elbe – doorheen voert. Om deze bijzondere voorstelling extra glans te geven is er tot en met 29 oktober in de foyer een grote tentoonstelling te zien over het maakproces van Tanzen auf dem Malerwanderweg.

Event: Design, de kracht van brabant – donderdag 26 oktober
Samen koersen op structurele versterking van design in Brabant. Als inhoudelijk waardevolle drager van economie en cultuur, met een internationale uitstraling. Op initiatief van de Provincie Noord-Brabant hebben bkkc, Brabant C, Dutch Design Foundation en VisitBrabant gezamenlijk plannen gemaakt. Diverse stakeholders uit de Brabantse design wereld (musea, designlabs, werkplaatsen, ontwerpers en onderwijsinstellingen) leverden hun inbreng in gesprekken die gevoerd zijn. Tijdens de Dutch Design Week delen we deze plannen met de betrokken stakeholders. Frans van Dooremalen (directeur-bestuurder Brabant C) is dagvoorzitter tijdens dit event in het People’s Pavilion.

Event: Inclusive Innovation Day Robot Love – donderdag 26 oktober
Tijdens de Inclusive Innovation Day ontdekken marktbepalende bedrijven, startups, kunstenaars, ervaringsdeskundigen en andere eindgebruikers samen de menselijke kant van robotica. Om de vraag te beantwoorden of en hoe mensen en robots in de toekomst samenleven en samenwerken gaan organisaties en bedrijven in de robotprovincie Brabant samen in gesprek. Het doel? Samen zetten we de bepalende onderwerpen rondom robotica in de regio op de agenda. In 2018 organiseert Robot Love samen met partner FNV een conferentie rondom de onderwerpen die voor ons allen van belang zijn. Tijdens de Inclusive Innovation Day nemen we daarop een voorschot, samen met Brainport Eindhoven en Brabant C. Sprekers nodigen u uit om scherp van gedachten te wisselen om zo de agenda voor de komende jaren te kunnen bepalen.