De wereld van morgen ontwerpen

Wat gebeurt er wanneer twee toegewijde Dutch Designers de grenzen tussen kunst, design en wetenschap laten vervagen? Er ontstaat ruimte voor duurzame oplossingen op plekken waar de meeste mensen problemen zien. ‘a WORLD to SHAPE’ is de nieuwe documentaire van filmmaker Ton van Zantvoort, geproduceerd door Elbe Stevens Films in coproductie met AVROTROS Close Up. De documentaire gaat over twee Nederlandse designers: Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. Zij willen niet aan de zijlijn staan maar zelf de wereld verbeteren. Hoe haalbaar zijn hun ambities en welke obstakels komen zij tegen? Regisseur Ton van Zantvoort neemt ons mee in het verhaal achter deze indrukwekkende documentaire.

Hoe het begon
“In 2019 had producent Elbe Stevens een documentaire gemaakt over Dutch Design. Een documentaire met veel talking heads; iets anders dan ik normaal doe”, vertelt Ton. “Elbe benaderde mij of ik een ‘vervolg’ wilde maken over een paar designers, zodat er verdieping kon plaatsvinden. Hij had een shortlist laten maken door journalist en design curator Jeroen Junte. Voor mij sprongen Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet er meteen uit. Hun passie, drive en werk spraken tot mijn verbeelding. Zij doen eigenlijk met design wat ik vaak probeer te doen met mijn films: mensen aan het denken zetten over de wereld waarin we leven en hoe we daar mee omgaan. Er was wel een groot verschil: waar ik vaak de complexe problemen laat zien in mijn films, komen zij ook met oplossingen.“

Van dromers naar impact makers
Ton wil in zijn films graag de kijker het gevoel geven dat hij/zij erbij is op het moment dat iets gebeurt. Niet alles wordt voorgekauwd en het verhaal ontvouwt zich geleidelijk. De kijker denkt dan dat hij zelf het verhaal ontdekt. Ton zet de hoofdpersonen in het begin van de film neer als een hippie in een bus en een meisje op het strand dat zeewier sprokkelt met haar vriendje. Je hebt dan wellicht geen hoge verwachtingen maar ziet ze gaandeweg groeien. Misschien gaat het ze dan toch lukken om hun dromen te bereiken?

Nienke wil de vervuilende textielindustrie veranderen en daarmee ook de wereld. Dit doet ze onder andere door textielverf te maken van zeewier. Dave werd bekend met zijn modulaire telefoon concept Phonebloks dat werd door ontwikkeld door Google. Zijn huidige ambitie is niet minder groot: hij kocht een stuk land in Portugal en startte daar een woon-werkgemeenschap met een zo klein mogelijke carbon footprint als doel.


Hoewel de ontwerpers een vergelijkbaar doel hebben om de wereld beter te maken, zijn ze ook elkaars tegenpolen. Zo zou een perfecte wereld voor Nienke als een opluchting voelen, terwijl Dave de problemen als een uitdaging ziet. Hij zou niet weten wat hij zou moeten doen als de wereld perfect was. Nienke probeert het systeem van binnenuit te veranderen en Dave is als het ware uit het systeem gestapt om het van scratch af op te bouwen. De verhaallijnen tussen de ontwerpers worden naadloos met elkaar vervlochten. “Dit terwijl de ontwerpers elkaar in het echt niet eens ontmoet hebben”, vertelt Ton glimlachend. Hij neemt je mee op reis door de hoofden van Dave en Nienke. We zien hoe ideeën omgetoverd worden tot fysieke ontwerpen. Grote ambities en vraagstukken worden kleiner en begrijpelijker gemaakt in hun eigen werk. Dat werkt voor de kijker aanstekelijk en inspirerend waarbij het één niet zonder het ander kan en elkaar perfect aanvult. Ton deed naast de regie tevens het camerawerk en de montage voor de film.

‘a WORLD to SHAPE’ is een fascinerende documentaire over een nieuwe generatie designers. Kun je aanvankelijk denken dat designers dromers zijn; zij laten met ambitie en passie zien dat hun ideeën daadwerkelijk tot uiting kunnen komen én impact hebben. Met de hoop dat zij hun dromen kunnen realiseren en een deel van de verandering kunnen zijn. Nu of over 10 jaar. En dat allemaal in maar 52 minuten.

Sinds de aanvraag voor financiering van ‘a WORLD to SHAPE’ bij Brabant C is er veel gebeurd; De documentaire beleefde zijn wereldpremière in New York op het Architecture & Design Film Festival en de Nederlandse première was in NATLAB, Eindhoven.

12 oktober om 22:38 uur was de film te zien bij AVROTROS Close Up op NPO2 en op het grote doek is de film nog te bewonderen op 25 oktober om 20.00 in NATLAB tijdens de Dutch Design Week. Er is dan tevens een nagesprek met Ton en Nienke. Meer informatie op de website.

Trailer

Bekijk hier de film >>