Eerste toekenningen Brabant C Fonds

Het Brabant C Fonds verstrekt haar eerste financieringen aan culturele projecten in Brabant. In totaal betreft de investering €1.798.796. De impuls gaat naar festivals voor jeugddans, hiphop en theater, twee films met een groot Brabants stempel en een project waar amateurkoren worden verbonden met professionals. Met deze ondersteuning maakt Brabant C culturele projecten met een landelijke en internationale uitstraling mogelijk.

Brabant C (gevestigd te Tilburg) is begin dit jaar opgericht door de provincie Noord-Brabant met als doel de kunst en cultuur van (inter)nationaal niveau mede mogelijk te maken. De ondersteunde projecten versterken het cultuursysteem van Brabant en mogen geen eendagsvliegen zijn. Initiatiefnemers uit de culturele sector, creatieve industrie, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld kunnen in aanmerking komen voor financiering. Brabant C biedt zoveel mogelijk vernieuwende financiële oplossingen waardoor cultuurprojecten op termijn minder afhankelijk worden van subsidies.

De eerste projecten waar Brabant C financiering aan toekent zijn deze zomer al te bezoeken. Het Internationaal Stiltefestival voor jeugddans (Breda), hiphopfestival WOO HAH! (Tilburg) en theaterfestival Boulevard (Den Bosch) ontvangen een bijdrage van het fonds. Allen hebben de sterke ambitie om de komende jaren door te groeien naar internationaal niveau in hun eigen discipline en daarmee Brabant op de kaart te zetten.

De speelfilms ‘Of ik gek ben’ (regiedebuut Frank Lammers) en ‘de Helleveeg’ (regie André van Duren, bekend van o.a. De Bende van Oss) ontvangen financiering in de vorm van een achtergestelde lening. Beide films worden grotendeels in regio Eindhoven opgenomen en kennen vele samenwerkingen met bedrijven uit de provincie Noord-Brabant. Onder andere op deze manier wordt bijgedragen aan het versterken van de Brabantse AV- en filmsector.

Het project Missa Unitatis van renaissancekoor Cappella Pratensis (Den Bosch) ontvangt een bijdrage voor de wereldpremière van een eigentijdse compositie die in rechte lijn verbonden is met Jheronimus Bosch en amateurkoren aan Cappella Pratensis en het Nederlands Kamerkoor verbindt.

Frans van Dooremalen, directeur/bestuurder Brabant C: “In de eerste maanden van Brabant C hebben we met meer dan 100 initiatiefnemers gesproken over nieuwe projecten en ideeën die bijdragen aan de versterking van kunst en cultuur in Brabant. Het barst van de ideeën en er is behoefte aan ondersteuning. Initiatiefnemers met een goed toekomstplan zijn bij Brabant C aan het juiste adres . We kijken vooral of met de impuls van Brabant C het initiatief kwalitatief op een hoger plan komt en financieel meer solide wordt. We beoordelen een plan altijd op de bredere betekenis voor cultuur in Brabant. Voor eenmalige ‘leuke dingen voor de mensen’, moet je niet bij Brabant C zijn. Onze langere termijn manier van denken roept in het begin soms vraagtekens op bij initiatiefnemers, maar bij groei naar een structureel sterkere positie is uiteindelijk iedereen gebaat.”

Bekijk de toekenningen hier