GEVEN EN NEMEN | Fanzine #6

Loulou João | www.louloujoao.com

Een aloud gezegde luidt: je moet weten te geven en te nemen. Zo is het leven. Een kweste van uitdelen en ontvangen, toewensen en opeisen, gunnen en grijpen. Ook in Fanzine draait alles om geven en nemen. Zo krijgen kunstenaars en cultuurmakers de ruimte. En vragen we jou de tijd om hun verhalen tot je te nemen. We vroegen choreografen en graffiti-artiesten naar hun motivatie. Tonen nieuw werk van ontwerpers en beeldend kunstenaars. En spreken met banken en boeren over de noodzaak van kunst en cultuur. In totaal 52 pagina’s boordevol creativiteit, zo op je digitale deurmat.

We wensen je veel leesplezier!

Lees Fanzine #6!

Geven & Nemen

Het leven is geven en nemen. Een kwestie van halen en brengen, zenden en ontvangen, goed doen en goed ontmoeten. In relaties tussen geliefden, in afspraken tussen ouders en kinderen, en in situaties op het werk of tussen zakenpartners.

In de kunsten is het niet anders. Inspiratie opdoen is het creatieve equivalent van nemen, halen, snuiven, van de ‘geest’ ontvangen zelfs. Om vervolgens te kunnen geven en de wereld te verrijken en verblijden met nieuw artistiek werk. Romantisch toch, als je het zo bekijkt.

Maar laten we het ook eens hebben over geld. En over andere middelen die nodig zijn om kunst en cultuur te maken, te delen en de wereld in te helpen.

In dit Fanzine praten we over de relatie tussen makers en begunstigers, kunstenaars en hun opdrachtgevers. Hoe werkt dat eigenlijk, creativiteit op (subsidie)aanvraag of kunst voor (boven) de bank? En wat betekent het als je moet geven en nemen in de wereld van kunst en cultuur?

Een ding staat vast: in de verhouding tussen maker en begunstiger zijn beide gever en nemer. En precies daar wordt het interessant. Wat is het grotere goed van deze relatie van patroon en kunstenaar? Hoe heeft de samenleving, of in ieder geval een deel daarvan (Brabant, bijvoorbeeld), profijt van kunst en creativiteit in ruil voor…

Doe je mee?

 


 

Lees Fanzine #6!

Je kunt Fanzine #6 op verschillende manieren lezen:

  1. In PDF vorm (tevens downloadbaar);
  2. Download Fanzine #6 als ePub bestand om het op bijvoorbeeld je ereader te lezen;
  3. Wil je liever een gedrukt exemplaar (of meerdere) ontvangen? Stuur een email naar info@brabantc.nl en we regelen het graag voor je;