Netwerkbijeenkomst bij de NHTV

Brabant C was aanwezig bij de netwerkbijeenkomst op 19 april, georganiseerd door de track Cultural Venue Management van de NHTV (internationaal hoger onderwijs Breda). Deze bijeenkomst werd georganiseerd door  enkele studenten met als doel de toekomst van de culturele sector te bespreken.

Er werd gestart met een presentatie van Marcia van den Wildenberg (oud-studente aan de NHTV). Zij is sinds 2001 afgestudeerd en nu werkzaam bij het Muziekgebouw in Eindhoven. Marcia gaf een interessante presentatie over enkele belangrijke thema’s binnen haar werk. Wat betekent werken het bij het Muziekgebouw? Waar moet allemaal rekening mee gehouden worden, maar voornamelijk: wat speelt er in de cultuursector? Wat zijn de ontwikkelingen, kansen en obstakels waar een instelling zoals het Muziekgebouw mee te maken heeft? Marcia’s presentatie stipte een aantal belangrijke punten aan. Zo schreef Feline Rietbergen (eerstejaars studente aan de NHTV):

‘In het eerste jaar leer je een aantal trends en ontwikkelingen, die je vervolgens niet veel zeggen omdat ze zo algemeen en abstract zijn. Maar tijdens de presentatie werd een trend genoemd die super belangrijk, maar niet standaard is. Namelijk het feit dat bezoekers voortaan steeds later hun kaartjes kopen en wachten tot het laatste moment. Een trend waar ik nooit bij stil had gestaan, maar die wel heel belangrijk is, zeker binnen de culturele sector. Maar ook het feit dat de festivalwereld enorm hard groeit, blijkt een belangrijke ontwikkeling binnen de culturele sector. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat hoe langer het festivalseizoen duurt, hoe moeilijker het is om artiesten te werven die ook op festivals spelen. Deze trends en ontwikkelingen waren nieuw voor mij, nuttig dus! Door deze presentatie ging ik zien dat er veel verschillende onderwerpen zijn die van belang zijn binnen de culturele sector. Waar ik dacht dat algemene trends en ontwikkelingen weinig toe te passen waren op de cultuursector, blijkt dit eigenlijk heel veel te zijn. Een belangrijk inzicht!’

NHTV

Het programma werd vervolgd door in groepen aan de slag gegaan met een vraagstuk over hoe het in de toekomst verder moet met de culturele sector. Elke groep kreeg een eigen discipline om over na te denken:

‘In een groepje nadenken over een nieuw concept, waarbij trends en ontwikkelingen met hun kansen en bedreigingen zijn meegenomen. Interessant en leerzaam, maar zeker ook leuk. Door in een groepje te zitten kwam je met elkaar in contact, wat voor een eerstejaars belangrijk en leerzaam is. Met een andere input en nieuwe inzichten aan de slag gegaan en tevreden over het resultaat.’ – Aldus Feline.

Na deze activiteit was het tijd voor de speeddates. Dit was een zeer wezenlijk deel van de bijeenkomst omdat hier contacten werden gelegd tussen studenten, mensen uit de cultuursector, net afgestudeerden die werkzaam zijn in de cultuursector, docenten met culturele achtergrond enzovoort. Dit gaf een goed beeld van hoe het werken in de cultuursector in het huidige klimaat eruit ziet:

‘Ik ben voor mijzelf op deze dag te weten gekomen welke mogelijkheden er zijn binnen de track die ik wil gaan kiezen, dus al heb je nog niks te bieden, er is altijd iets te halen. Het was voor mij een leuke, leerzame en goede ervaring om hierbij aanwezig te zijn. Het geeft een aantal inzichten over hoe de maatschappij werkt, hoe dit binnen de culturele sector zich ontwikkelt en waar je rekening mee moet houden. Daarnaast helpt het mij om de track, de opdrachten, de studie en het werkveld steeds concreter te maken en dat geeft een heerlijk gevoel! Aanrader dus!’

Voor Brabant C was het bijwonen van een dergelijke bijeenkomst erg interessant gezien diens focus op het verbinden en opleiden binnen de cultuursector. Brabant C legt de nadruk op het partnerschap met haar projecten. Om deze partnerschappen optimaal te realiseren is het creëren van een bloeiend netwerk één van de belangrijkste kerntaken van Brabant C. In de toekomst hopen we daarom meer van dit soort initiatieven te mogen aanmoedigen!


Met dank aan de NHTV:

Organisatie: Floor Boumans, Janou Heetkamp, Ellis van der Meer en Juultje de Groot
Verslag en foto’s: Feline Rietbergen