The Ruggeds: wereldwijde danssensatie uit Brabant

Na het succes van onder andere hun eerste theatershow ‘’Adrenaline’’ en hun deelname aan de gigantisch populaire Amerikaanse dansshow The World of Dance, is de Eindhovense breakdance crew The Ruggeds klaar voor een nieuwe stap. Hun tweede theatershow ‘’Between Us’’ zal vanaf februari 2019 in première gaan in Eindhoven en zal te zien zijn in maar liefst 17 theaters in heel Nederland. Mede dankzij cultuurfonds Brabant C is het gelukt om dit project te laten slagen. Namens Brabant C zijn de studenten Merle Verbraecken en Sanne Huizer in gesprek gegaan met Niek Traa, crew member en initiatiefnemer.

Dit artikel is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van BUAS Breda University of Applied Sciences tot stand gekomen. Tweedejaars studenten hebben initiatiefnemers van projecten geïnterviewd waar Brabant C in investeert. Geschreven door Merle Verbraecken en Sanne Huizer.Maak kennis met The Ruggeds
Deze achtkoppige Eindhovense groep is al vanaf jongs af aan bij elkaar. Zo was de vader van Jessy eigenaar van een dansschool in Eindhoven waar zowel Virgil, Roy, Jessy en Niek iedere zaterdag te vinden waren om te trainen. Volgens Niek was het een soort ‘’get together’’. Zo kwamen de jongens langzamerhand bij elkaar en dat heeft uiteindelijk geleid tot het begin van The Ruggeds. Deze naam is voor hen een soort van familienaam geworden, want dat is wat ze zijn: een familie verbonden door dans. Rugged staat overigens voor rauw en onafgemaakt en dat is wat volgens Niek hun dansstijl perfect omschrijft: ‘’Wij zijn niet zo pietje precies, dansen komt uit gevoel en niet zozeer uit perfectionisme’’.

Het succes van The Ruggeds
The Ruggeds zijn al een lange tijd bekend in de breakdance scene en hun prestaties zijn niet geheel onopgemerkt gebleven. Zo heeft deze crew al aan vele competities deelgenomen, zoals the UK Bboy Championships in 2014, waar ze de eerste plek wisten te halen en natuurlijk The World of Dance afgelopen zomer. Na vier rondes grepen ze uiteindelijk net naast een plek in de finale. Ondanks dat de groep het leuk heeft gehad, was hun deelname alles behalve voor de lol. Niek vertelt dat dit voor de groei van hun bekendheid is geweest: ‘’Het was belangrijk voor ons om in Nederland weer op de kaart te komen om zo onze theatertour meer bekendheid te geven en om de wereld te laten zien wie wij zijn’’.

Theatershow Between Us
De nieuwe theatershow van The Ruggeds gaat over de relatie die de groep heeft met elkaar. Voor het publiek is het goed te zien hoe de onderlinge relaties binnen de groep in elkaar steken en hoe de relatie is met het publiek. Hierdoor krijg je als kijker het gevoel dat je er midden in zit. De theatershow is een verzameling van ideeën, in tegenstelling tot hun vorige show. Volgens Niek gaat het tijdens de show van idee naar idee, waar soms de muziek leidend is of juist de dans. Er zitten geen vaste lijnen in het verhaal en daar is bewust voor gekozen. Dat is ook het unieke aan de show. De reden dat de groep hun show naar het theater wil brengen, is omdat er in het theater geen regels zijn, Niek zegt hierover: “Je hebt alleen een podium en voor de rest mag je zelf invulling geven aan wat je doet”. Daarnaast willen The Ruggeds meer dingen maken die mensen kunnen ervaren. Hierdoor is een theatershow een logische stap in hun creatieve proces. Voor Niek is er echter nog een reden om hun show naar het theater te halen: ‘’Gelijktijdig moet deze voorstelling een visitekaartje zijn voor het buitenland”. Between Us moet voor het buitenland een show zijn waar ze laten zien wat ze kunnen, zodat ze nog meer speeldata krijgen in het buitenland.

Een blik in de toekomst
Na al grote successen te hebben behaald en nu hun theatershow bijna van start gaat, is aan Niek gevraagd waar hij The Ruggeds in de toekomst ziet. Hij geeft aan dat er nu geen lange termijn doelen zijn, maar dat hij wel hoopt op meer naamsbekendheid voor zijn crew. Niek zegt hierover het volgende: ‘’Er zijn een paar bekende crews, zoals de Jabbawockeez en The Royal Family. Wij willen dat The Ruggeds ook in dat rijtje worden genoemd’’. Ook legt Niek uit dat als ze geen plezier meer hebben in het dansen, ze iets anders gaan doen, ‘’Maar hoe het er nu uit ziet denk ik niet dat wij er snel klaar mee zijn. Er zit nog zoveel aan ideeën’’. Kortom, we gaan nog veel van deze jongens horen in de toekomst.

Nieuwsgierig geworden naar de show? Vanaf februari 2019 touren The Ruggeds door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.theruggeds.com