Bosch Parade 2021 & 2023

Bosch Parade 2021
partner:
Stichting Bosch Parade

De verleidingen van onze tijd

Het werk van Jheronimus Bosch, maar dan in hedendaagse vorm

Bosch Parade is een kunstmanifestatie die plaatsvindt in ’s-Hertogenbosch, geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. Het is ontstaan in 2010 en heeft als kern een optocht van kunstwerken over waterwegen die door de stad lopen. Bosch Parade is een muzikale en theatrale drijvende stoet van hedendaagse objecten, verbeeldingen en verklankingen die door het publiek vanaf de oevers van de Dommel kan worden gadegeslagen. Bosch Parade toont met iedere editie vijftien tot twintig multidisciplinaire kunstprojecten met elk een autonoom karakter binnen één verhalend kader. In 2021 is dat kader 'de verleidingen van onze tijd', geïnspireerd op Bosch' schilderij 'de Verzoeking van de Heilige Antonius'. In 2023 vormen de demonen uit het werk van Bosch, maar dan in hun hedendaagse verschijningsvorm, het kader.

In 2019 heeft de organisatie een ‘herstart’ gemaakt onder leiding van (toen nieuwe) zakelijk leider Erik de Jong en artistiek leider van het eerste uur Miesjel van Gerwen. Brabant C ondersteunde deze doorstart en de ontwikkelambities van de Bosch Parade (de 8e editie, tot dan toe met 27.000 bezoekers de drukst bezochte).

In juli 2021 vaart Bosch Parade in het historische hart van ’s-Hertogenbosch. Bosch Parade is een wereldwijd unieke kunstmanifestatie te water met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven oproepen tot nieuwe hedendaagse creaties.