Iets Met Boeren

Iets met boeren - Bureau Pees, fotografie: Rob ten Broek
partner:
Stichting Bureau Pees
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  MATCHINGSBIJDRAGE
 • datum toekenning:
  02 augustus 2022
 • investering:
  € 55.000
 • Type project:
  impactproject project
 • totale begroting:
  € 150.500

Theater voor boeren en niet-boeren

De voorstelling die inzicht biedt in de actuele landbouw en die boeren en niet-boeren met elkaar in gesprek brengt over ons eten. Vanaf 30 september opnieuw te zien in Reusel en Sint Anthonis; daarna volgen nieuwe edities elders in Brabant.

De productie Iets met Boeren geeft op theatrale wijze inzicht in de actuele landbouw en wil zo polarisatie in het landbouwdebat bestrijden. Het stuk wordt op diverse boerderijen in Brabant uitgevoerd door productiehuis Bureau Pees in samenwerking met boeren en inwoners uit de dorpen waar het speelt. ZLTO is betrokken en is aanvrager (en dus co-financier) van dit Impactproject.

In het najaar van 2021 presenteerde Bureau Pees Iets met Boeren, een theatraal format in opdracht ontwikkeld voor Food Up Brabant, gemaakt in een combinatie van professionals en lokale spelers uit de gemeenten Sint Anthonis en Reusel-de Mierden. Twee verschillende spelersgroepen, op twee verschillende boerderijen met een en hetzelfde idee: de bezoekers met elkaar aan de praat krijgen over de landbouw in het algemeen en de herinrichting van hun eigen buitengebied. In 2022-2023 komt een vijfdelig vervolg, in samenwerking met onder meer de ZLTO en de HAS, waar deze aanvraag bij Brabant C over gaat.

“DEZE VOORSTELLING KAN VERSNELD LEIDEN TOT INZICHTEN EN FATSOENLIJKE GESPREKKEN.”

Het platteland is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels. De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan en kijkt de klant naar de prijs van de worst.

Er is iets aan de hand.

Er moet iets gebeuren.

Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.