Pi Lab

AeraFabrica Credits: Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY
partner:
Pi Lab
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie + lening
 • datum toekenning:
  10 maart 2020
 • investering:
  € 227.950
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  TU/e Campus, Eindhoven
 • totale begroting:
  € 814.950

Fillip Studios opent Pi Lab op de Universiteitscampus in Eindhoven

Kunst- en designstudio Fillip Studios opent Pi Lab: een onderzoekslaboratorium waar kunstenaars en designers, wetenschappers en engineers vanaf op zoek gaan naar creatieve en innovatieve mogelijkheden van wis- en natuurkunde.

Roos Meerman en Tom Kortbeek werken hierbij samen met onderzoekers van TU/e Eindhoven en Fontys Hogeschool Engineering. Dit onderzoek zal de komende jaren leiden tot nieuwe verwonderende kunstwerken, diepere wetenschappelijke kennis en innovatieve toepassingen voor de maatschappij.

“We combineren kunst, wetenschap, techniek en het bedrijfsleven samen om tot een snellere en betere impact te komen op onze maatschappij”, aldus Tom Kortbeek (Fillip Studios). “Wij gaan verder dan een eenmalig project en willen een structuur bouwen waarbinnen deze disciplines elkaar blijven kunnen versterken.”

Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Onderzoek #1 Aera Fabrica
Het eerste onderzoek dat in het Pi Lab wordt uitgevoerd is Aera Fabrica. In dit onderzoek worden 3D-geprinte objecten opgeblazen waardoor ze toenemen in volume. Door het unieke opblaasproces kunnen de objecten ook weer worden teruggebracht naar hun oorspronkelijke vorm. Hierdoor heeft de techniek een grote potentie voor de duurzaamheid van de verpakkingsindustrie, medische wereld en de architectuur.

Om deze potentie te benutten werkt ook het bedrijfsleven mee aan het onderzoek. Samen met een groep bedrijven bestaande uit Sioux Technologies, Ultimaker, BASF en Makerpoint werken de onderzoekers aan een beter begrip van de techniek en het te gebruiken materiaal zodat dit kan worden toegepast in verschillende nieuwe producten.

Het eerste onderzoek zal dan ook zeker niet het laatste onderzoek blijven. Roos Meerman (Fillip Studios): “Door verschillende disciplines als kunst, wetenschap en techniek samen te brengen, ontstaan er veel nieuwe interessante connecties en inspiratie. Zo heeft onze aanwezigheid op de campus al geleid tot nieuw natuurkundig onderzoek waar we in 2021 mee aan de slag gaan. Wat dat is, hopen we op de Dutch Design Week 2021 te kunnen laten zien.”

Over Pi Lab
In Pi Lab onderzoeken kunstenaars, wetenschappers en ingenieurs samen de nieuwe creatieve en innovatieve mogelijkheden binnen de wis- en natuurkunde. Vanaf 2020 starten deze groep op de Universiteitscampus in Eindhoven.

Onverwachte botsingsmomenten in het lab zorgen voor de meest interessante ontdekkingen. In het lab maken we deze ontmoetingen mogelijk. Het combineren van wetenschappelijke en technische drijfveren; kennis, precisie en voorspelbaarheid combineren we met artistiek denken gedreven door verwondering, schoonheid en het creëren van nieuwe ervaringen.

Pi Lab is een samenwerking van Fillip Studios, TU Eindhoven en Fontys Engineering. Dit onderzoek zal de komende jaren leiden tot nieuwe verwonderende kunstwerken, diepere wetenschappelijke kennis en innovatieve toepassingen om onze wereld beter en fijner te maken.

Over Fillip Studios
Fillip Studios is opgericht door Roos Meerman en Tom Kortbeek. Fillip Studios maakt impact door verwondering. Projecten van de studio waren onder andere te zien in Museum Arnhem, Bozar Brussel, Cooper Hewitt Design Museum, Trapholt Museum, South by Southwest en Kröller-Müller.

De ontwerpers wonnen de New Material Fellow 2014, Ignite Award publieksprijs, Bio Art and Design Award 2016, Get in the Ring best lightweight startup 2017 en beste design talent van 2019 uitgeroepen door Volkskrant.

De artistieke werken en experimenten van Fillip Studios zijn een start van innovatieve ontwikkelingen. Zo werd het kunstwerk Tactile Orchestra doorontwikkeld tot het zorgproduct Kozie.

Tijdens Dutch Design Week zal het Pi Lab te zien zijn in de 3D-omgeving  op de website van Dutch Design Week.

Bezoek de 3D room bij Dutch Design Week hier: https://bit.ly/2T1Eug

Neem contact met ons op: info@fillipstudios.com / 06-17125507