Sculptuur Anish Kapoor – Sky Mirror (for Hendrik)

partner:
Stichting Kobra
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • datum toekenning:
  30 juni 2017
 • investering:
  € 210.000
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Tilburg
 • totale begroting:
  € 700.000

Een eyecatcher voor Brabant

De impact van een kunstwerk van Anish Kapoor in de openbare ruimte van Tilburg biedt enorme kansen om De Pont, de stad Tilburg en provincie Brabant stevig op de kaart te zetten. Tilburgse ondernemers namen het initiatief om De Pont een geschenk van allure te geven vanwege het 25 jarig bestaan van het museum. De ondernemers (verenigd in stichting Kobra) betrokken Brabant C en de Gemeente Tilburg bij dit idee en zo ontstond het project om niet alleen een cadeau maar een blikvanger voor heel Brabant te realiseren. Sky Mirror (for Hendrik) heeft de potentie om als landmark van internationaal niveau de toeristische aantrekkingskracht van Brabant te vergroten en een belangrijke bijdrage te leveren aan het vestigingsklimaat. Regio- en citymarketing van de sculptuur hebben een prominente positie in dit project.

Sky Mirror, een kunstwerk van Anish Kapoor staat sinds september 2017 op het voorplein van museum De Pont. Een unieke landmark van wereldformaat in Tilburg. Tilburgse ondernemers namen het initiatief om De Pont dit geschenk van allure te geven vanwege het 25-jarig bestaan van het museum. De ondernemers (verenigd in stichting Kobra) betrokken Brabant C en de Gemeente Tilburg bij dit idee en zo ontstond de gedachte omeen blikvanger voor heel Brabant te realiseren in het jubileumjaar van De Pont.

In het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, is een grote sculptuur van Anish Kapoor onthuld op het voorterrein van museum De Pont in Tilburg. Sky Mirror (for Hendrik) is een geschenk voor het 25-jarig bestaan van het museum van lokale ondernemers (stg Kobra) en de Gemeente Tilburg. Brabant C investeert in het project dat zich richt op de duurzame versterking van museum De Pont, Tilburg en Brabant door (inter)nationale positionering en marketing van Sky Mirror (for Hendrik). Tilburg is de eerste Nederlandse stad met een monumentale sculptuur van Kapoor in de openbare ruimte en verwerft daarmee een unieke positie.

In 2017 viert De Pont museum zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan en uit erkentelijkheid voor Kapoors langdurige relatie met het museum maakte de beroemde Britse kunstenaar een zes meter hoge sculptuur van roestvrijstaal. Het werk wordt geplaatst in een bijzondere watertuin, speciaal hiervoor ontworpen door tuinarchitect Sophie Walker. De onthulling van Sky Mirror maakt onderdeel uit van de aftrap van het cultureel seizoen 2017 in Tilburg.

Anish Kapoor zegt over het museum: “De Pont heeft me gedurende vele jaren in staat gesteld mijn kunstpraktijk te laten zien zoals die werkelijk is. Voor kunstenaars is het niet alleen belangrijk een tentoonstelling te maken van hun werk, goede musea stellen kunstenaars in staat hun werk te gebruiken om nieuwe ideeën te verkennen. De Pont zorgt voor een balans tussen de experimentele privéwereld van de kunstenaar en de publieke wereld van tentoonstellingen.” 

Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg: “Museum De Pont in Tilburg is van groot belang voor Brabant en heeft 25 jaar lang vooraanstaande kunstenaars naar deze stad gehaald. Het is een van de meest succesvolle particuliere musea ter wereld en daardoor een toonaangevend voorbeeld voor alle culturele organisaties in de omgeving. De Pont heeft Tilburg internationaal op de kaart gezet. Het maakt me telkens weer blij als ik zie hoe positief kunstliefhebbers op het museum reageren. Deze nieuwe aanwinst maakt de positie van het museum als blikvanger nog sterker!”

Foto’s door Peter Cox en Jeanne van der Horst. Sky Mirror (for Hendrik), Anish Kapoor, 2017, De Pont