Te zien:
30 september 2023 tot en met 7 januari 2024

Tentoonstelling De Brueghel-dynastie

partner:
Stg. Noordbrabants Museum
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie + lening
 • datum toekenning:
  17 november 2022
 • investering:
  € 450.000
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Noord-Brabants Museum
 • totale begroting:
  € 1.517.000

Het succesgeheim van de familie Brueghel ontrafeld
Ontdek het succesgeheim van een van de belangrijkste families in de kunstgeschiedenis. Maar liefst vijf ondernemende generaties maakten van Brueghel een internationaal succesvol familiebedrijf. Voor het eerst zijn al deze generaties verbonden in een tentoonstelling, waarbij thema’s zoals familiebanden, samenwerking, innovatie en ambitie centraal staan.

Het project
Na het enorme succes van de tentoonstelling over Jheronimus Bosch in 2016, is Brueghel de tweede grote naam in de vroegmoderne schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden waar Het Noordbrabants Museum een spraakmakende monografische tentoonstelling aan wijdt. Schilders met de achternaam Bruegel (of Brueghel) speelden een dominante rol in de Europese schilderkunst van halverwege de zestiende tot en met het einde van de zeventiende eeuw. Deze naam als signatuur op een kunstwerk stond garant voor uitzonderlijke kwaliteit en/of bijzonder hoge amusementswaarde. De wortels van deze dynastie liggen in het hertogdom Brabant.

Een unieke tentoonstelling van een wereldberoemde Brabantse kunstenaarsfamilie
Met de werken uit onze eigen collectie aangevuld met exclusieve bruiklenen uit meer dan 40 musea en particuliere collecties uit elf Europese landen, alsmede uit de Verenigde Staten, brengen we het complete, niet eerder vertelde verhaal in beeld van deze wereldberoemde Brabantse kunstenaarsfamilie, laten we de bezoekers van de tentoonstelling kennismaken met de verschillende leden en generaties van de familie en tonen we de verbondenheid van dit familiebedrijf met Brabant en de Zuidelijke Nederlanden en de wereld van nu. Deze tentoonstelling is anders dan andere oude kunsttentoonstellingen, omdat bezoekers een nooit eerder vertoonde combinatie van werken van maar liefst vijf generaties Brueghel te zien krijgen. De laatste tentoonstellingen over de Brueghels dateren uit 1980 (Brussel) en 1998 (Essen/Wenen/ Antwerpen).

Een tentoonstelling die verbindt
Voor de tentoonstelling kiezen we niet voor de gebruikelijke chronologische lijn om het verhaal te vertellen, maar worden persoonlijke verhalen rondom thema’s verteld die aansprekend zijn in de wereld van nu. Zo kunnen bezoekers zich herkennen in het leven van de Brueghels en verbanden leggen met hun eigen leefwereld anno 2023. Thema’s zijn bijvoorbeeld het familiebedrijf, de kunstenaar als influencer, de belangrijke rol van de vrouw in het familiebedrijf en het internationale bereik van de familie.

Met deze voor iedereen herkenbare en aansprekende thema’s zoeken we de verbinding met het publiek om het kunstenaarsfamilieverhaal te delen. Daarnaast zoeken we de verbinding met (potentiële) samenwerkingspartners en familiebedrijven om de tentoonstelling, het museum en de provincie nog beter op de kaart te zetten. Wij ambiëren duurzame, structurele samenwerkingen op verschillende vlakken om onze naamsbekendheid en reputatie te verstevigen en daarmee het Brabantse cultuursysteem te versterken.

Te zien: 30 september 2023 tot en met 7 januari 2024