Willem Twee Studio’s

partner:
Stichting Muziekcentrum 's Hertogenbosch
 • website
 • fase
  afgerond
 • Financieringsvorm:
  Gift
 • social:
 • datum toekenning:
  04 april 2017
 • investering:
  €142.000
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  's Hertogenbosch
 • totale begroting:
  €515.900

Een krachtige culturele hotspot voor actuele elektronische muziek

De Willem Twee Studio's zijn levend erfgoed en daarmee waardevol zijn voor de culturele infrastructuur in Brabant. Dat met het unieke instrumentarium en de apparatuur daadwerkelijk wordt gewerkt in de actuele studiopraktijk maakt het bijzondere karakter van dit concept. De verbinding van erfgoed met de moderne muzieksector op deze wijze is uniek voor Brabant en daarbuiten.

Willem Twee Studio’s in ’s-Hertogenbosch is een bijzondere setting van historische analoge elektronische muziek apparatuur die ook nationaal en internationaal aandacht trekt. Studio I bestaat uit een verzameling test- en meetapparatuur uit de jaren 50 en 60. Studio II bestaat uit een verzameling historische, zeldzame synthesizers uit de jaren 70 en 80. Alle apparatuur is in een perfect werkende staat. De Willem Twee Studio’s zijn levend erfgoed en daarmee waardevol  voor de culturele infrastructuur in Brabant. Dat met het instrumentarium en de apparatuur daadwerkelijk wordt gewerkt in de actuele studiopraktijk door studenten en professionals bevestigt het bijzondere karakter van dit concept. Willem Twee studios werkt nauw samen met FAQ Festival, Fontys Conservatorium Tilburg, Muziektechnologie HKU, en is deel van het internationale netwerk voor elektronische en elektro-akoestische muziek:Electronic Music Foundation New York, Musiques & Recherches Brussel, ICEM Folkwang Uni der Kunste Essen, en EMS Stockholm.

De kernambities van Willem Twee Studio’s omvatten een drietal componenten

Productie: er wordt muziek gemaakt door professionele componisten, dj’s, studenten, amateurs, etc. Jaarlijks streven we naar tien tot twintig kleine en grotere producties die in de concerten en in de festivals ten gehore worden gebracht. Daarnaast worden een viertal artiesten van naam en faam als artists in residence uitgenodigd om een aantal weken te werken in de studio’s. Deze producties worden nationaal en internationaal geprogrammeerd.
Educatie: studenten van Rockacademie en Conservatorium, amateurs en professionals uit de eigen omgeving en componisten en musici van buiten de regio. Jaarlijks streven we naar zo’n tachtig tot honderd studenten en cursisten die de cursussen in de studio’s volgen
Presentatie: de producties die in de studio tot stand komen, worden ten gehore gebracht in de Willem Twee Concertzaal en het Willem Twee Poppodium, onder meer tijdens de synth-meetings, November Music en het FAQ Festival voor elektronische muziek dat hier jaarlijks plaatsvindt. In totaal betreft het hier een twaalftal concerten.

Hiermee wordt Willem Twee Studio’s een krachtige culturele hotspot voor actuele elektronische muziek; een plek waar tegelijkertijd een verbinding wordt gevormd met een zeer breed muzikaal veld: van pop tot hedendaags.