Yinka Shonibare MBE – Paradise Beyond

partner:
Museum Helmond

Helmond in de spotlight met internationale kunstenaar

Een kunstenaar van wereldformaat verbinden aan Museum Helmond waardoor landelijke programmering in een groots themajaar over design realiteit wordt. Het unieke feit dat de Vlisco textielfabriek al 170 jaar in Helmond staat, Shonibare met dit materiaal werkt, en Museum Helmond zich richt op actuele kunst die is geïnspireerd door de populaire beeldcultuur, maken deze tentoonstelling tot een gedroomde combinatie in 2016.

Vanaf 20 september 2016 toont Museum Helmond werk van Yinka Shonibare MBE in combinatie met een presentatie van de nabijgelegen textielfabriek Vlisco. Beide presentaties zijn nauw verweven:  de Vlisco stoffen zijn een bron van inspiratie voor Shonibare. Het oeuvre van deze beroemde kunstenaar wordt getypeerd door de toepassing van de kleurrijke, Afrikaans ogende stoffen en dessins.  In de tentoonstelling ‘Yinka Shonibare MBE – Paradise Beyond’  zijn sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004-2016 te zien. In zijn werk belicht Shonibare thema’s als ras, klasse, macht en migratie. Met zijn elegante, verleidelijke én humorvolle werken maakt hij deze gevoelige cultureel-maatschappelijke onderwerpen toegankelijk.
De Vlisco-presentatie ‘Un à Un’ is een visuele experience en richt zich op klassieke dessins, herinterpretaties en nieuwe ontwerpen.

Het museum richt zich met deze tentoonstellingen op een aantal doelgroepen: o.a. de hedendaagse kunstliefhebber, de liefhebber van textiel, studenten design, en de internationale toerist (via touroperators).