EMOVES Urban Festival, on the move to a next level

EMOVES is hét Urban Culture Festival in Zuid-Nederland. Het is een jaarlijks festival waar jonge talenten en (inter)nationale professionals de gelegenheid krijgen zich te presenteren en de wereld te laten zien wat ze in huis hebben. Het festival is een overkoepeling van verschillende elementen namelijk: muziek, dans, kunst en sport. Jaarlijks wordt de stad Eindhoven omgetoverd tot een podium om verschillende wedstrijden, evenementen, shows en projecten te presenteren. In gesprek met Angelo Martinus en Dave van den Berg initiatiefnemers en organisators van EMOVES, zijn wij Jordi, Dylan en Hendrik meer te weten gekomen over dit mooie festival in hartje Eindhoven.

Dit artikel is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van NHTV University of Applied Science tot stand gekomen. Tweedejaars studenten hebben initiatiefnemers van projecten geïnterviewd waar Brabant C in investeert.
Geschreven door: Dylan Kantelberg, Jordi van der Lee en Hendrik Graumans.

‘’Brabant is de place to be voor Urban’’

EMOVES is on the move oftewel EMOVES is aan het groeien. Met deze visie willen Angelo en Dave hun actieradius vergroten van een lokaal/regionaal festival naar internationale zichtbaarheid. EMOVES moet gaan meetellen in Europa. EMOVES eerste editie begon als festival waarbij mensen konden proeven van de Urban scene. Zo waren er verschillende workshops, exposities en presentaties. Deze eerste editie was dan ook een succes. Vanuit deze eerste editie zijn Dave en Angelo gaan kijken naar een constructie waarbij ieder onderdeel zijn eigen podium kon krijgen. De Urban scene wordt steeds groter en populairder en Brabant is in deze scene dan ook zeker een koploper vergeleken met andere provincies. Hierbij kun je vooral denken aan de festivals die ze hier organiseren zoals Woo Hah! wat in de toekomst weleens een van de grootste Urban festivals kan worden in Europa. Daarnaast heeft Brabant ook een voorloperpositie gecreëerd zoals bijvoorbeeld met een skatepark in elke stad. Dit zijn allerlei kleine underground aspecten die de Urban scene kleur geeft.

dave & angelo

‘’De Urban scene beweegt zich in definitie globaal’’

EMOVES heeft ook internationale potentie en connecties. Zo zijn er veel samenwerkingen met verschillende artiesten en festivalorganisaties over de hele wereld. Denk hierbij aan uitruil van artiesten of samenwerking in verband met voorrondes voor wedstrijden. Binnen veel disciplines is EMOVES nog aan het verbeteren, maar deze Urban scene beweegt zich in definitie global. De artiesten bewegen zich rond in de wereld en leggen daar ook contacten voor hun eigen optredens op events. Dus vaak zit er al een samenwerking tussen of door middel van uitruilconstructies, hierdoor is die beweging er wel altijd. Er komen nog wel te weinig internationale bezoekers naar het event, het zijn vooral de internationale deelnemers die komen. Maar in tegenstelling tot bezoekers heeft EMOVES wel een hele grote online fanbase zowel internationaal als nationaal. Daarom is het voor EMOVES ook belangrijk om zich te focussen op livestreams. Voornamelijk omdat je in de Urban scene niet perse ergens hoeft te zijn om ergens spectator te zijn of onderdeel van het festival moet zijn. Graag zouden Dave en Angelo zien dat er meer groepen een heel weekend Urban beleven op de locatie zelf.

VOQ_0877

‘’World B-boy classic hoort bij de grote events op gebied van breakdance’’

Wanneer je bij livestreams denkt aan EMOVES kom je al snel uit bij World B-boy classic. Dit is een zeer succesvol onderdeel van het festival. In de breakdance wereld heb je een aantal grote events. Een stuk of acht op jaarbasis. Deze worden vaak gezien als soort Grand Slams die er zeer toe doen binnen de breakdance culture. Zo ook heeft World B-boy classic zijn plaatsje in die rij verdient. Binnen de breakdance heb je verschillende soorten competities zo heb je 1 tegen 1, 2 tegen 2, 3 tegen 3 of crewbattles. Sommige events doen alles maar de World B-boy classic heeft gekozen voor 2v2 maar het unieke van dit event is dat je voorrondes hebt in verschillende landen. Vorig jaar deden er maar liefst 14 landen mee van China tot Canada en van Canada tot aan Afrika. De winnaars van deze voorrondes komen naar Eindhoven. Deze duo’s strijden uiteindelijk tegen ‘the Great Eight’. Dit zijn acht gekozen dansers die op dat moment tot de wereldtop behoren. Deze groep hoort een kwartier voordat ze gaan beginnen met wie ze moeten dansen. Je krijgt dus een wedstrijd van duo’s die al op elkaar zijn ingespeeld tegen duo’s die wel heel goed zijn, maar nog nooit eerder met elkaar hebben gedanst. Dit levert interessante en onverwachte situaties op. Het is echter maar twee keer voorgekomen dat een duo uit de voorrondes de finale wist te winnen. Dit jaar zal er voor het eerst een Vrouwen kwalificatie zijn, dus een meiden duo die zich kan kwalificeren voor de finale. World B-boy classic wordt ieder jaar live gestreamd en vorig jaar keken er maar liefst 200.000 mensen en heeft dus een gigantische groep volgers online. Maar ook bij het evenement zelf waren er 1200 bezoekers. Dit willen ze in de komende jaren gaan uitbreiden naar 2500. Het mooie van de Urban scene is dat je rechtstreeks in contact staat met je idolen alles is hier nog zeer toegankelijk. Zo staan er bekende free runners mee het hele event te organiseren en kun je een praatje met ze maken. Dit kan bijvoorbeeld bij bekende voetballers niet. Bij deze sporten en events kun je iets exclusiefs en nieuws inbrengen, dit maakt EMOVES uniek op zijn eigen manier en hier liggen dus nog veel mogelijkheden om in de toekomst nog meer te gaan groeien.

Aaron Zwaal2

‘’Zonder Brabant C hadden wij veel dingen niet kunnen bereiken’’

Om groot te kunnen worden heb je investeerders nodig. Zo heeft ook Brabant C een investeringsfonds voor kunst- en cultuurprojecten erg geholpen en gebracht waar EMOVES nu is. Voor beide partijen was dit handig en nodig omdat de provincie Brabant interesse heeft in Urban en daarnaast EMOVES een partij nodig had om door te groeien. Vooral omdat EMOVES geen grote partij is en de kar vooral getrokken wordt door Angelo en Dave, heeft de steun van Brabant C onwijs geholpen zowel financieel als met coaches die jouw plannen doornemen en samen naar een betere situatie/oplossing werken. Tot vorig jaar had EMOVES vaak het probleem dat ze maar een aanloopperiode van 2/3 maanden hadden. Er was continu risico dat het mis zou kunnen gaan. Maar met de hulp van Brabant C weten Angelo en Dave dat ze voor de komende drie jaar aan dit festival kunnen werken.

EMOVES valt niet in een hokje te plaatsen en is voor Angelo en Dave soms moeilijk om uit te leggen aan verschillende fondsen en instanties. Daarom hebben ze ervoor gekozen om het te benoemen als totaal cultuur. Vooral omdat je EMOVES kan zien als een sportevent of als een cultureel event is het lastig om dit helder aan te duiden, vanuit beide zijdes bestaat dit evenement. Urban is ook een genre die zorgt voor een overkoepeling van verschillende elementen zowel sport als muziek of kunst. Daarom kun je als EMOVES zijnde waarbij verschillende elementen aanbod komen jezelf niet in een hokje plaatsen. Talentontwikkeling staat centraal, artiesten wordt een podium gegeven om zich te ontwikkelen. Wat de toekomst gaat brengen, is vooral het groeien. EMOVES moet gaan meetellen in Europa. Een goede randprogrammering moet ervoor zorgen dat EMOVES op het gebied van innovatie, beleving en entertainment een grotere doelgroep weet aan te spreken.  Wanneer dat lukt, dan telt EMOVES mee in de top.