“Zakelijk leiderschap in cultuursector ontplooien is groot cadeau voor Brabant”

Illustratie door: Jessica Bacuna

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op MEST

“Zakelijk leiders in de culturele sector hebben een belangrijke taak én verantwoordelijkheid. Naar hun eigen instelling en de samenleving. De rol van cultuur mag nog belangrijker zijn in de maatschappij. Daar dragen zakelijk leiders aan bij”, vertelt Maurice Dujardin, voormalig zakelijk leider van Theater Artemis en algemeen directeur van Theater De Nieuwe Vorst. Hij begeleidt nu cultuurprofessionals bij strategische en organisatorische vraagstukken. Waarom is die ontwikkeling van belang? En wat zijn hun mogelijkheden? Een blik op het zakelijk leiderschap in de cultuursector in Brabant.

“Een dialoog tussen de artistiek en zakelijk leider is heel belangrijk; het gaat om de combinatie van creatief zijn en faciliteren. Laat zakelijk leiders zich ontplooien tot verbindende figuren die ook artistiek uitdagen”, gaat Maurice verder. “Makers hebben de drang om iets te vertellen, om de samenleving iets waardevols aan te reiken met hun werk. Maar om een theaterstuk naar buiten te brengen, heb je ook subsidies en aandacht nodig. Daarvoor wil je mensen hebben, die weten welke samenwerkingspartners en fondsen er zijn en daarbij helpen. Dat zijn de zakelijk leiders of creatief producenten, die zijn cruciaal voor de verbindingen.”

“Juist het ondernemerschap en de zakelijke kant stimuleren, is van belang voor het culturele veld.” – Gosuin van Heeswijk


Ontwikkeling voor zakelijk leiders met LinC Brabant
“Er zijn veel goede ideeën en artistieke plannen binnen culturele instellingen, maar het mogelijk maken van die plannen blijft vaak op de achtergrond”, vertelt Gosuin van Heeswijk, programmaleider De Culturele Praktijk bij Kunstloc in het webinar Voorlichting LinC Brabant van Kunstloc, Brabant C en LinC op 14 januari 2021. In het webinar komen geïnteresseerden vanuit het culturele veld meer te weten over het programma LinC Brabant.

LinC is een traject voor professionals in de culturele sector in Brabant, die willen groeien in hun zakelijk leiderschap. Het is een spin-off van het landelijke Leiderschap in Cultuur programma en richt zich op talentvolle, innovatieve zakelijk leiders. “Juist het ondernemerschap en de zakelijke kant stimuleren, is van belang voor het culturele veld”, gaat Gosuin verder. “Daarom is LinC Brabant een mooi programma. Daarin vinden gelijkstemde geesten elkaar. Ze doorlopen samen een programma waarin ze kennis opdoen en ervaringen uitwisselen.”

Ook Frans van Dooremalen, directeur van Brabant C, ziet veel in LinC Brabant. “De focus op zakelijk leiderschap in het culturele veld is van belang. We bieden een hoogwaardige opleiding aan zakelijk leiders, omdat het belangrijke personen zijn. De focus ligt vaak op het artistieke stuk, maar we moeten juist investeren in de zakelijke kant. Daarmee bouw je een netwerk op en zo tillen we het zakelijk leiderschap in Brabant naar een hoger niveau. Het is een groot cadeau voor Brabant, maar ook voor de organisaties zelf.”

Illustratie door: Jessica Bacuna

Persoonlijk leiderschap in LinC
LinC Brabant is een eenjarig programma waarin diverse thema’s aan de orde komen: persoonlijk leiderschap als zakelijk leider, waarde-creatie en impact, innovatie en verandering, financiën en business planning, partnerschappen en public affairs. Per jaar kunnen twintig deelnemers aan het programma meedoen. Gosuin: “Het zakelijk en artistiek leiderschap moeten in symbiose samen bestaan binnen een organisatie. Vaak liggen beide taken bij één persoon. Met deze opleiding hebben we de ambitie om de sector te vernieuwen en veranderen. Veel zakelijk leiders zijn succesvol, maar we helpen ze hiermee om hun vak en talent nog verder te ontwikkelen.”

“Voor mij was het waardevol dat we het geleerde meteen in onze dagelijkse praktijk konden inzetten.” – Maurice Dujardin

Netwerken en duurzame contacten
Maurice volgde vijf jaar geleden het landelijke LinC- traject. “Voor mij was het waardevol dat we het geleerde meteen in onze dagelijkse praktijk konden inzetten. Dat is een duurzame manier van leren. Ik kreeg tussen de opleidingsdagen door de kans om de kennis en inzichten toe te passen in mijn werk. Daarnaast was het inspirerend om verschillende soorten cultureel  leiders te ontmoeten, van diverse disciplines. Ik kende alleen de theaterwereld, maar door LinC leerde ik ook mensen uit de popscene, bibliotheek en beeldende kunst kennen”, zegt hij.

“Ik heb ook op persoonlijk vlak veel geleerd tijdens LinC. Ik ben een betere zakelijk leider geworden. Ik heb me ontwikkeld en gezien dat we in Brabant écht samen moeten werken. We hebben als regio een taak om ons culturele veld in stand te houden en te versterken en vernieuwen. Als zakelijk leider moet je je artistiek leider ook meenemen in die denkwijze; coproducties maken met andere gezelschappen brengt je vaak verder”, aldus Maurice.

“Eerder dacht ik vooral: ‘Ik moet als zakelijk leider zorgen dat deze instelling overleeft’ en vond samenwerken lastig. Sinds LinC stel ik me veel meer open voor andere partijen, omdat ik heb geleerd dat dat werkt. Ik heb door LinC een netwerk opgebouwd dat nog altijd groeit. Dat is waardevol”, zegt Maurice. “Leiders van de culturele instellingen zijn belangrijk in de vernieuwing van het veld en van de rol van cultuur in de maatschappij. Zeker in deze tijd waarin we moeten blijven innoveren. LinC Brabant is een mooie manier voor zakelijk leiders om die vernieuwing mogelijk te maken.”

Tekst: Simone Vos

Meer weten?

Meer lezen over LinC Brabant? In dit artikel vind je alle informatie.