Als Uw Gat Maar Lacht

partner:
Stg. De Productie
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie + lening
 • datum toekenning:
  08 mei 2020
 • investering:
  € 90.000,-
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Eindhoven
 • totale begroting:
  € 543.000,-

Dick Verdult

Als Uw Gat Maar Lacht

Amy, 15 jaar, is kind van onmetelijk rijke ouders, leeft geïsoleerd en probeert origineel te zijn. Maar een reeks theatertafereeltjes over haar leven die ze anderen laat uitvoeren, levert haar weinig bevrediging op. Haar “hoogst originele idee” wordt door een ingehuurde regisseur en acteurs, immers “slaafs” uitgevoerd. Of is ze misschien toch onbewust een poker-facet genie en laat ze de kern van haar ellende, met de teneur van een opera, exploderen?

In een wereld waar alles te koop is, is het voor sommigen eenvoudig om belachelijke wensen legitiem te laten lijken, ze te realiseren en zelfs te laten transformeren tot emblemen van prestige. Een jongedame zonder financiële problemen permitteert het zich om acteurs in te huren die in etappes haar grillige leven moeten visualiseren. Pas na afloop realiseert ze zich dat in de door haar georganiseerde afspiegeling, een waarheid vol azijn schuilt. Ook al eindigt het met een verlossende schaterlach. Luister naar Amy, een meisje uit Goede Huize, voor het bewijs van deze stelling: Premisse: “Waar kijken jullie naar? Ik dans alleen maar op de tafel.”

Als Uw Gat Maar Lacht is de titel van het low budget speelfilmproject van de Eindhovense beeldend- en media kunstenaar, musicus Dick Verdult, hier tevens regisseur en scenarioschrijver. Eerder maakte hij de in 2018 gereed gekomen film Viva Matanzas. Verdult maakt vanaf de jaren 90 naam met projecten die de Brabantse cultuur op geheel eigen, vaak in het absurdisme gewortelde wijze in de praktijk integreren zoals het Instituut voor Betaalbare Waanzin, G-Force Radio en de video Boer of Duty, ook wel genoemd ‘Brabants Eerste Gezellige Oorlogsfilm’. Hij geniet buiten Nederland in regio’s als Zuid-Amerika en Japan inmiddels cultstatus met zijn zelf ontwikkelde genre op het snijvlak van dansmuziek en performance, de Cumbia Experimental.

Over Dick Verdult
Over leven en werk van Verdult is de documentaire ‘Het is waar maar niet hier’ gemaakt (Luuk Bouwman, 2017). De film Als Uw Gat Maar Lacht wordt grotendeels met Brabantse crew en cast gemaakt (o.a. Luuk Bouwman – hier als cameraman -, Kees de Groot, Maria van Heeswijk, Vincent Dams en als acteurs o.a. de Eindhovense performer Luk Sponselee, St. Lucas studente Lola Koppen, Harun Bahasoean) en in Brabant geproduceerd en opgenomen. Uitvoerder Stg. de Productie is gevestigd in Haarlem en bestaat uit René Goossens en Annemiek van Gorp, die sinds 1999 samenwerken. De film moet een absurdistische zwarte komedie worden met cross-over potentie, voor een publiek vanaf 25 jaar en ouder.

Over De Productie
Sinds 1999 werken Annemiek van Gorp en René Goossens samen in “De Productie”. “De Productie” produceert arthouse drama en documentaires en participeert regelmatig in coproducties. Daarbij werken we samen met zowel beginnend talent als ervaren regisseurs en proberen waar mogelijk een mix van ervaring en talent tot stand te brengen. De Productie wil niet alleen een aanspreekpunt vormen voor lokaal en nationaal talent, maar eveneens een betrouwbare partner zijn in internationale coproducties.

Wij zijn vooral geïnteresseerd in eigenzinnige creatieve films die opvallen door de gekozen vorm en door een aansprekende, soms gedurfde of controversiële onderwerp, waarbij vorm, inhoud en emotie met elkaar in balans zijn. Onze films begeven zich op het grensvlak van allerlei genres en zijn vaak een mengvorm van fictie, documentaire en kunst. We zijn vooral op zoek naar universele verhalen, recht uit het hart, even veelzijdig en kleurrijk als de makers van deze verhalen zijn. Makers van films die niet alleen voor de Nederlandse markt interessant zijn, maar ook ver daarbuiten en die daardoor de potentie hebben om naar een groter publiek door te groeien.