Connecting Algorithmic Perfumery

partner:
Scentronix B.V.

Podium voor hightech en creativiteit op het gebied van geur

Connecting Algorithmic Perfumery geeft hightech en creativiteit op het gebied van geur een podium. Scentronix wil met dit project technologie en algoritmes verder ontwikkelen: door een installatie met data te voeden, ontstaat een persoonlijke en unieke geur die in een parfum wordt gevat. Deze installaties zullen de wereld over gaan reizen langs kunst- en designfestivals én langs (niet voor de hand liggende) locaties zoals gevangenissen, achterstandswijken, favela’s, luxe winkelstraten en scholen. Essentie is dat mensen hun identiteit kunnen vertalen in een persoonlijke geur. De fase van het project waar deze aanvraag over gaat (fase 2 van 3) behelst het verder ontwikkelen van de interface, de machine, en het verbeteren van de onderliggende kunstmatige intelligentie. Dit moet de basis worden voor een verdere commerciële uitrol, waarbij kleinere Algorithmic Perfumery installaties wereldwijd de creatie van maatwerk geuren tegen een lage prijs voor iedereen mogelijk maken, onder het merk ‘EveryHuman’.

Connecting Algorithmic Perfumery is een gesamt kunstwerk dat gaat over de vraag wat als iedereen zijn eigen unieke persoonlijke parfum zou kunnen maken. De interactie met de deelnemers staat centraal, hun input traint de kunstmatige intelligentie (Ai) die de geurformules genereert. De uitkomst voor de deelnemer is een uniek parfum ter plekke door de installatie gemaakt. Iedere deelname draagt zo bij aan het doorlopende wetenschappelijk onderzoek naar geur en geurperceptie en helpt het systeem te leren.

De visie achter het werk is deelnemers agency te geven. Agency is de capaciteit om vrije keuzes te maken en daarnaar te acteren. Essentiële voorwaarden hiervoor zijn, het bewustzijn om keuzes te herkennen, het vermogen om keuzes te maken en de mogelijkheid om die keuzes ten uitvoer te brengen. Het impliceert ware vrijheid.

“We streven een wereld na waarin elk mens de kans krijgt om een vol en bevredigend leven te leiden. We geloven dat mensen door de vreugde van creëren, meer verbonden raken met zichzelf, anderen en de wereld om hen heen. Deze verbinding bevordert compassie met de medemens en omgeving.”
– Frederik Duerinck – Scentronix