De steen in mijn mond

partner:
Stichting Matzer
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Gift
 • datum toekenning:
  28 maart 2024
 • investering:
  € 49.500
 • Type project:
  impactproject project
 • locatie:
  's-Hertogenbosch
 • totale begroting:
  € 289.996

Een tachtig jaar oud oorlogsverhaal door de ogen van een kind

‘En vannacht is het oorlog geworden…
Ging helemaal vanzelf…
Hoefden we niks voor te doen…
Hoefden we niks voor te kunnen…
Dat deden de Duitsers voor ons
gratis en voor niks…’
Ze is een meisje als ze de oorlog ingaat…
Ze is geen meisje meer als ze de oorlog weer uitloopt…
Ondertussen is ze veel te snel volwassen geworden…

De steen in mijn mond is een aangrijpende voorstelling geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin, waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

Impact
In het jaar 2024 wordt de bevrijding van het zuiden van Nederland in 1944 herdacht. 80 jaar bevrijding! De moeite van het herdenken en herinneren waard. In coproductie met De Verkadefabriek en Nationaal monument Kamp Vught gaat de voorstelling begin mei 2024 in de barak in het Nationaal monument in première. Een bijzondere plek, omdat een deel van het verhaal zich hier heeft afgespeeld.

De geschiedenis leert ons dat vrijheid gemakkelijk kan worden beperkt of afgenomen. Maar ook nu, wanneer totalitaire regimes of autoritaire regeringen de neiging ervaren om individuele vrijheden te onderdrukken. Daarom is het essentieel om te erkennen dat vrijheid kwetsbaar is en voortdurende inspanningen vereist om het te behouden. Het vereist waakzaamheid, betrokkenheid en een gemeenschappelijke toewijding. En vooral de zelfkritische blik, waarin we terug durven kijken, en de verhalen van toen, durven door te geven.

Brabant C
Mede door de steun van Brabant C is dit project mogelijk gemaakt.