Het Duizendjarig Woud

partner:
Kunststichting Sint-Oedenrode
 • website
 • Financieringsvorm:
  Lening
 • datum toekenning:
  19 juli 2017
 • investering:
  €200.000
 • locatie:
  Sint-Oedenrode
 • totale begroting:
  €1.285.921

Het Duizendjarig Woud, de eeuwigheidswaarde van geschiedenis, natuur, religie en schoonheid.

Het Duizendjarig Woud is een kunstzinnige toevoeging aan de natuur die het landschap van het Groene Woud versterkt, waardoor het wandelen door stad en ommeland van Meijerijstad en langs de Dommel een intensievere beleving wordt. Sint-Oedenrode wordt dankzij dit project op de kaart gezet als volwaardig landschapskunst-dorp met voorbeelduitstraling naar geheel Brabant en verder. Brabant C investeert in het project dat op kunstzinnige wijze voorziet in toevoegingen aan een te vormen moerasbos, op een plek die duizend jaar geleden bepalend was voor het ontstaan van Sint-Oedenrode. Het project krijgt een prominente plek tijdens het cultureel festival F-ORM waarvan de eerste editie in 2019 plaatsvindt.

Verleden en toekomst worden met elkaar verbonden door een woud te laten verrijzen op een plek die duizend jaar geleden bepalend was voor het ontstaan van Sint-Oedenrode. Het thema ‘duizendjarig’ geeft aanleiding om via dat verre verleden na te denken over een (verre) toekomst en te benadrukken dat geschiedenis, natuur, religie en schoonheid een eeuwigheidswaarde hebben.

Het project Duizendjarig Woud is de afronding van het project ‘Slotjes van Sint-Oedenrode, 7 waarvan 3’, dat de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van Sint-Oedenrode tastbaar en beleefbaar maakt. Doordat het Slotjesproject in verbinding staat met een netwerk van verschillende in ontwikkeling zijnde projecten, zoals Kunst A50, Landschap van Allure, Landen in het Groene Woud en Landkunst, is er een actuele aanleiding het Duizendjarig Woud te realiseren. Het Duizendjarig Woud verwijst naar de jaren waarin Sint-Oedenrode vanuit een oorspronkelijke nederzetting aan de Dommel begon te groeien naar haar huidige vorm. Op dit moement staan we dus in het middelpunt van een fascinerend verleden en een rijke toekomst. Het kunstproject Duizendjarig Woud heeft alle kenmerken in zich om op een hedendaagse en vooral groene wijze tastbaar en beleefbaar te maken.