Lucas Gassel van Helmond – Meester van het landschap

partner:
Vereniging van Vrienden van Museum Helmond
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • social:
 • datum toekenning:
  24 oktober 2019
 • investering:
  €286.000,-
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Helmond
 • totale begroting:
  €1.003.188,-

De Brabantse Gouden Eeuw zoals geschilderd door Lucas Gassel

Museum Helmond presenteert van 10 maart t/m 7 juni 2020 de allereerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de Helmondse renaissance schilder Lucas Gassel (ca. 1480/1500 - 1568/69). De expositie is gekoppeld aan een evenementenjaar dat de Stichting Lucas Gassel organiseert ter gelegenheid van het 450ste sterfjaar van de kunstenaar. De twee elementen moeten samen één krachtig publieksconcept vormen, waarmee de stad en het museum zich op hun best willen tonen.

In de zestiende eeuw is Lucas Gassel een bekend en succesvol schilder en tekenaar. Zoals dan gebruikelijk werkt hij op paneel. Op de voorgrond schildert Lucas vaak een Bijbels verhaal terwijl in de verte zich een wijds en bergachtig landschap uitstrekt. Door de tijd heen nemen zijn landschappen steeds meer ruimte in en zijn afwisselend bevolkt met boerderijen, dorpjes, kastelen, paleistuinen, rivieren met scheepsvaart, boeren, reizigers en dieren. Kort na zijn dood wordt Lucas als specialist in het schilderen van landschappen vermeld in belangrijke kunsthistorische bronnen waaronder het Schilderboeck (1604) van Karel van Mander. Daarmee behoort hij tot een selecte groep van bij naam bekende, vroege beoefenaars van het landschapsgenre in de Nederlanden.

Met een tentoonstelling van de 16e eeuwse Helmonder Lucas Gassel – destijds (en onder kenners nog steeds) internationaal gewaardeerd, maar voor het grote publiek van nu onbekend – wil Museum Helmond zichzelf meer op de kaart zetten. Dat Helmond een cultureel event als dit goed kan gebruiken, wordt onderstreept door het feit dat de stad qua cultureel imago de 48e plek inneemt op de lijst van de 50 grootste gemeenten van Nederland en dus nog veel in te halen heeft. Het project kan daarom een grote stap betekenen voor het museum en de stad naar meer (culturele) bekendheid in binnen- en buitenland

Er worden ten minste 50.000 bezoekers voor deze tentoonstelling verwacht. De expositie vormt het hoogtepunt van het Lucas Gasseljaar. Doel is om niet alleen alle stadsgenoten met hun destijds internationaal vermaarde en gewaardeerde plaatsgenoot kennis te laten maken. Het project beoogt tevens om regionale, nationale en internationale cultuur- en kunstliefhebbers te trekken om de werken (nationale en internationale bruiklenen) en het leven van Lucas Gassel te bekijken en te beleven.