Het project OmLoop EHV is een initiatief van de Stichting Marathon Eindhoven om de kracht van design te gebruiken om alle Eindhovenaren in beweging te zetten het hele jaar rond.

OmLoop Eindhoven

OmLoop EVH
partner:
Stichting Marathon Eindhoven
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Matching impact project
 • datum toekenning:
  20 februari 2023
 • investering:
  € 124.999
 • Type project:
  impactproject project
 • totale begroting:
  € 250.000

Het project OmLoop EHV is een initiatief van de Stichting Marathon Eindhoven om de kracht van design te gebruiken om alle Eindhovenaren in beweging te zetten het hele jaar rond.

Als je droomt, mag je ambitieus denken. Verbeeld jezelf op een zondagochtend in Central park New York. Overal waar je kijkt zie je mensen, met elkaar in de weer. Bootcamps, basketballers, fietsers, joggers, gezinnen met kinderen, een lint van 10 kilometer van mensen hand in hand. Sport verbroedert. Deze ambiance is er één van samen zijn, bewegen, energie verbranden en weer opdoen. Je kunt Central Park in New York niet zomaar projecteren op Eindhoven, maar je kunt je er wel door laten inspireren. Want Eindhoven heeft net zo goed het groen, de sportfaciliteiten en actieve inwoners die Central Park kenmerken. Niet in één groot park, maar verspreid door de stad. Kunnen we in Eindhoven dan juist onze groene parken, de bestaande sportverzamelplekken en informele sportparcours op een inspirerende, veilige manier aan elkaar gaan verbinden? Zodat ze voor een grote(re) groep Eindhovenaren zichtbaar en toegankelijk worden?

De stad als sportaccommodatie
Sinds haar oprichting is Marathon Eindhoven een fundament van de stad. Het evenement brengt meer dan 24.000 mensen in beweging en inspireert door de zichtbaarheid in Eindhoven. Met dit project wil de Stichting Marathon Eindhoven de positieve energie die (loop)sport losmaakt, naast de twee dagen marathon, ook op de andere 363 dagen in een jaar stimuleren. Om dit te bereiken wil de Stichting Marathon Eindhoven de stad inzetten als sportaccommodatie. Juist ook op plekken waar de openbare ruimte daar nu nog niet geschikt voor lijkt. De stad kent parels als de Genneper parken, de Karpendonkse plas, Wandelpark Eckart, het Philips de Jongh park en het Henri Dunant park maar niet iedereen heeft een (sport-)park voor de deur. Om toch alle Eindhoven laagdrempelig toegang te geven tot mooie loop en wandelroutes en hen te verleiden tot regelmatig bewegen, wil de Stichting Marathon Eindhoven een wandel-, loop- en beweegroute ontwikkelen en aanbieden die voor heel Eindhoven binnen vijf minuten toegankelijk is: OmLoop EHV.

Ambitie
De ambitie van de Stichting Marathon Eindhoven is er één die ver gaat: een netwerk van looproutes door de stad met een totale lengte van 42 kilometer en 195 meter, de lengte van een volledige marathon. Dit netwerk moet worden ondersteund door beeldbepalende (design-)bouwwerken, een digitale route en een programmering die mensen uitdaagt de route te gebruiken. Vanwege de omvang van het plan, ziet de Stichting Marathon Eindhoven de OmLoop EHV als een groeimodel waar de komende jaren gestaag aan gebouwd zal gaan worden, samen met partijen uit de stad zoals de gemeente Eindhoven, Golazo Sports Nederland, Dutch Design Foundation, Lumens en Slimmer Leven.