ROADBURN vervolgproject

partner:
Stichting Popcluster (013 Poppodium)
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • social:
 • investering:
  €200.000
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Tilburg
 • totale begroting:
  €1.023.042

Een internationaal festival in Tilburg gevuld met 'heavy music'

Roadburn is een internationaal gerenommeerd festival voor 'heavy' muziekstijlen in de avant garde periferie van rock. Het speelt zich af in popcentrum 013 en andere locaties in het centrum van Tilburg. Jaarlijks trekt het festival ruim 15.000 bezoekers, voor het merendeel uit het buitenland. Om de doorgroeiende concurrentie voor te blijven, wil de organisatie nieuwe, onderscheidende activiteiten ondernemen.

Sinds 1999 wordt het muziekfestival Roadburn ieder jaar in april gehouden in Tilburg. Op dit moment is het festival uitgegroeid tot een van de grootste festivals in binnen het genre, met bezoekers van over de hele wereld. Op dit moment is het festival klaar om nieuwe stappen te zetten naar een artistiek-inhoudelijke verdieping en een verbreding. Dit moet vorm krijgen in het verstrekken van compositie-opdrachten, unieke- en dus al even zeldzame – optredens van in de scene internationaal vermaarde bands en verdere uitbreiding naar de Spoorzone.

Liefhebbers trekken van over de hele wereld nara Tilburg (66% buitenlandse bezoekers) om zich onder te dompelen in muziek die valt onder de zware, donkere rock-stijlen. Onder de bezoekers bevinden zich ook altijd programmeurs, managements en promotie agencies van relevante (inter-)nationale festivals en podia, die bij Roadburn hun oor te luister komen leggen om zo inspiratie op te doen. Sinds 2018 is Roadburn bezig met het verstreken van artistieke compositieopdrachten. Dit maakt van Roadburn naast een pure presentator ook een producent, dit resulteert in een sterke strategische keuze binnen de veranderende muziek- en festivalindustrie.

Door versterking van Roadburn als epicentrum van zijn genre(s), 013 als heavy rockpodium en de verbinding met Brabantse talentplekken zoals de Eindhovense Metal Factory en Rockacademie, zal het project ook impact hebben voor muziek, muzikanten en publiek in Brabant buiten de festivalperiode. Op die manier wordt niet alleen Roadburn als festival in Brabant op de kaart gezet, maar ook de muziekscene eromheen. Zowel nationaal als internationaal zullen de schijnwerpers gericht zijn op de talenten die zich in Brabant bevinden, waardoor er mooie kansen ontstaan voor de jonge muzikanten.