Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang

partner:
stichting Design Museum Den Bosch

Een ode aan de stroomlijning

Altijd sneller, altijd beter, altijd mooier. Het design van de minste weerstand, dat is de filosofie van de stroomlijn: één van de belangrijkste ontwerpprincipes van de moderne tijd. Het concept van stroomlijning wordt razend populair in de jaren 30 van de twintigste eeuw. Op de vleugels van nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en industrie maken ontwerpers van de stroomlijn een symbool van de vooruitgang. Vierkante vliegtuigen van hout en textiel worden ranke reuzen van blinkend aluminium. Logge stoomtreinen worden als zilveren kogels. Auto’s zijn niet langer paardloze koetsen, maar razen over de nieuwe snelwegen met hun vloeiende, gesloten vorm. En de stroomlijnvorm gaat verder dan voertuigen alleen. Gestroomlijnd design verkoopt, en álles kan gestroomlijnd worden – van strijkijzers tot typmachines. In onze tijd streven we naar gestroomlijnde organisaties en is de droom van ongehinderde snelheid nog steeds terug te zien in de sport.

Hoog tijd om dit invloedrijke ontwerpprincipe eens nader te onderzoeken. In de lente en zomer van 2023 trapt Design Museum Den Bosch daarom vol op het gaspedaal. Ontdek de fascinatie voor snelheid, ervaar de jacht op de milliseconde, en beleef de hoogtijdagen van streamlined design.

In de groots opgezette familietentoonstelling Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang vloeien design, kunst, natuur en techniek samen tot één pijlsnelle ervaring. In de eerste tentoonstellingszaal verken je de geschiedenis, betekenis en toekomst van de stroomlijn. Hier vind je unieke ontwerpen en kunstwerken, spectaculaire voertuigen, sportuitrustingen en bijzondere modellen, waarvan sommige voor de allereerste keer in Nederland te zien zijn. In onze tweede zaal ontdek je met het hele gezin de techniek achter de stroomlijn, en maak je zelf gestroomlijnde ontwerpen.


Downloads