Van Gogh Heritage

partner:
Stichting Van Gogh Heritage Foundation
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie + lening
 • social:
 • datum toekenning:
  01 maart 2019
 • investering:
  €825.000
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Brabant
 • totale begroting:
  €2.843.000

Brabant zoals Van Gogh het schilderde

Vincent van Gogh werd geboren in het Brabantse Zundert en heeft in zijn leven op verschillende plekken in Brabant gewerkt en gewoond. Het is dan ook niet gek dat meerdere van zijn werken zijn geïnspireerd op de Brabantse landschappen. Van Gogh Heritage Foundation zet zich in om het gebouwde en landschappelijke erfgoed van Vincent van Gogh in Brabant en daarbuiten te behouden voor toekomstige generaties. Van Gogh is een van ’s werelds bekendste en geliefdste kunstenaars uit de geschiedenis, wat de regio ook interessant maakt voor internationale kunstliefhebbers.

De schilderijen en brieven van Vincent van Gogh krijgen in de hele wereld veel aandacht. Het gebouwde en landschappelijke erfgoed van de schilder, kreeg daarentegen tot op heden weinig professionele aandacht. Ook in Brabant kregen de ‘voetsporen van Vincent van Gogh’ niet de nodige aandacht en waardering. In 2016 is deze uitdaging opgepakt door Van Gogh Brabant, de verschillende Brabantse Van Gogh locaties werkten hierin samen. Begin 2018 hebben zij een andere naam aangenomen en een aangepaste governancestructuur, genaamd: de Van Gogh Heritage Foundation. 

De afgelopen drie jaar is het fonds bezig geweest met bepalen, beschermen en aankopen van de Van Gogh Monumenten. In Brabant zijn er nu 39 Van Gogh Monumenten benoemd en de lokale en provinciale overheden verplichten zich tot het naleven van een opgestelde Van Gogh-erfgoedgedragscode. Op dit moment wil het fonds aan de slag met een project om het erfgoed te laten spreken tot een groot publiek. Daarvoor wordt in de Brabantse Van Gogh-dorpen Zundert, Etten-Leur en Nuenen elk een ‘Van Gogh Heritage Centre’ gerealiseerd. Deze worden ingericht met dynamische exposities die, aan de hand van de locatie en het omringende erfgoed, het verhaal vertellen van hoe de jonge Vincent zich in met name Brabant ontwikkelde tot de grote kunstenaar. 

Het is de bedoeling dat er straks jaarlijks meer dan 150.000 mensen in de voetsporen van Vincent van Gogh gaan stappen in deze Heritage Centres. Zo krijgen zij de kans om de kunstenaar en de wereld waarin hij leefde vanuit een heel ander perspectief te leren kennen dan doorgaans bij zijn schilderijen. Een stevig Van Gogh netwerk met een samenhangend verhaal en een samenhangende uitstraling kan een duurzame versterking rond dit belangrijke culturele icoon van Brabant betekenen. Door een van ‘s werelds bekendste en geliefdste kunstenaars uit de geschiedenis met hoogwaardige vormgeving, kwalitatieve inhoud en met emotie te koppelen aan de regio, wordt Brabant zowel nationaal als internationaal in de spotlights gezet.