Bezoek Jiangsu Department of Culture and Tourism (China)

Bezoek Jiangsu Department of Culture and Tourism (China)

Afgelopen maandag 12 juni bezocht een Chinese delegatie onze provincie. Een vijftal vertegenwoordigers van de afdeling Cultuur en Toerisme uit Jiangsu werd ’s ochtends in het provinciehuis in Den Bosch ontvangen. Brabant C-scout Joy Arpots was daarbij aanwezig en neemt ons mee in een terugblik naar deze dag.

In 1994 ondertekenden de provincie Noord-Brabant en de Chinese provincie Jiangsu een Memorandum of Understanding. Dat vriendschapsverdrag heeft beide provincies inmiddels veel opgeleverd. Waardevolle contacten en nieuwe kennis, maar ook concrete afzetmogelijkheden.

Om de 25-jarige vriendschapsband te vieren reisde in november 2019 een Brabantse handelsmissie naar Nanjing, de hoofdstad van Jiangsu. Behalve de Commissaris van de Koning, twee gedeputeerden, zeven burgemeesters en een zestigtal bedrijven, was de Brabant C-scout ook uitgenodigd. Er werden plannen gemaakt voor culturele samenwerking, maar enkele weken later brak het corona-virus uit in China, en drie maanden later ook in Brabant.

Drie en een half jaar later werd de draad weer opgepakt met een bezoek uit Jiangsu. De dag begon in het provinciehuis, met een ontvangst door Joost de Laat en Berna Schellekens (Internationale Zaken), Bert Doedens (programmamanager Cultuur, Sport, Erfgoed en Vrije Tijd) en Joy Arpots (scout Brabant C).

Vervolgens werd koers gezet richting Eindhoven. In design/hospitality-hotspot De Kazerne (een mede door Brabant C gefinancierd project) sprak founder en creative director Annemoon Geurts een woord van welkom. Tijdens de lunch vonden er presentaties plaats van lichtkunstfestival Glow en de Dutch Design Foundation (beide projectpartners van Brabant C). Aansluitend vertelde 3NTRY, internationaal platform voor de creatieve industrie, over de festivals en congressen die ze sinds 2015 in China en Nederland organiseerden.

De dag werd voortgezet in Nuenen, waar vorige maand het Van Gogh Village Museum door koningin Maxima werd geopend, iets waar de bezoekers erg van onder de indruk waren. Het museum heeft audioguides in acht talen, waaronder ook een Chinese. Prettig voor de tolk die de Chinese delegatie begeleidde. Ter afsluiting werd er een korte wandeling door Nuenen gemaakt, waar de Chinese bezoekers op precies dezelfde plek konden staan waar Vincent van Gogh 140 jaar geleden stond toen hij het kerkje schilderde.

Een inspirerende dag waarmee we Brabant mooi op de internationale kaart hebben gezet.