Design, innovatie en impact initiatieven naar SXSW

In maart 2018 bezocht onze scout Joy Arpots South by South West (SXSW) in Austin, Texas. Zijn conclusie? Er liggen kansen om creatief Brabant daar op de kaart te zetten. Vervolgens zijn er Brabantse stakeholders gemobiliseerd om gezamenlijk de kansen van het mondiaal platfom voor high-tech, nieuwe media, creatieve industrie en digitale cultuur te benutten en te verbinden met de ambities, kennis en inspiratie uit de regio Brainport. In oktober tijdens de Dutch Design Week waren er vertegenwoordigers uit Austin om met hun eigen ogen te zien wat Brabant in huis heeft. Ze waren flabbergasted.

Nederland reist jaarlijks met meer dan 350 Nederlandse bedrijven, creatieven en artiesten af naar SXSW om de nieuwste trends te spotten, inspiratie op te doen en business te genereren. De afgelopen drie jaar zijn een groot aantal deelnemers gebundeld onder de vlag van New Dutch Wave, met als doel Nederland internationaal op de kaart te zetten. New Dutch Wave faciliteert ontmoetingen tussen creatieve professionals op het SXSW festival in Austin. Behalve een stand op de trade fair heeft New Dutch Wave ook een Nederlands huis waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat allerlei activiteiten worden georganiseerd.

Op dit moment maakt een Brabantse coalitie samen met New Dutch Wave zich op om naar de volgende editie van SXSW in maart te gaan. Om een stevige, meerjarige relatie op te bouwen tussen Austin/Texas/SXSW en Brabant is het essentieel dat deze Brabantse coalitie een duurzaam karakter krijgt. Brabant C is van mening dat een duurzame uitwisseling tussen SXSW in Texas en creatief Brabant veel kan bijdragen aan de ontwikkeling van de Brabantse culturele en creatieve sector.

Bij de missie naar SXSW zijn vanuit de regio Brabant partijen betrokken als Brainport, Dutch Design Foundation (DDW), Eindhoven365 en de Design Academy Eindhoven. Brabant C financiert een deel van New Dutch Wave, en hierdoor kunnen de volgende Brabantse projecten mee naar Austin: Symphonic Cinema, multimedia-muzikante Chagall, de designers Roos Meerman (Tactile Orchestra), Bas Timmer (Shelter Suit), en Dave Hakkens (Precious Plastic), en het Growing Pavillion (van Nieuwe Helden/Lucas de Man).

In oktober hopen we dan weer een Texaanse delegatie in Eindhoven te verwelkomen als het Creativity World Forum onder auspicien van Brabant DC (Districts of Creativty) tijdens de Dutch Design Week wordt georganiseerd.