Festival Circolo in een Brabantse circusbiotoop

partner:
Stichting Briantelli
 • website
 • fase
  afgerond
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • social:
 • datum toekenning:
  27 maart 2018
 • investering:
  €64.999
 • Type project:
  ontwikkel project
 • locatie:
  Tilburg
 • totale begroting:
  €218.013

Het meest vooraanstaande circusfestival van Europa

Festival Circolo heeft in de afgelopen 10 jaar een onmiskenbare bijdrage geleverd om hedendaags circus in Nederland onder de aandacht te brengen. Nu willen ze aanschuiven aan de grote tafel bij de 5 meest vooraanstaande circusfestivals van Europa. Ze zijn toe aan een nieuwe fase. Het moet doorgroeien naar het kristallisatiepunt van Nederlandse en internationale circus ontwikkeling.

Festival Circolo, begonnen in 2007, heeft in de afgelopen jaren een onmiskenbare bijdrage geleverd om hedendaags circus in Nederland onder de aandacht te brengen. Dat is gelukt door tweejaarlijks een internationaal top-programma te presenteren. Door de bijzondere opzet van het festival met tenten op een sprookjesachtig landgoed wist Circolo zich snel bekendheid te verwerven in het internationale circusveld. Hoewel het landgoed voor een prachtige ambiance zorgde, bleek de relatief afgelegen ligging echter een knelpunt in de publieksontwikkeling en in de samenwerking met andere organisaties.

Circolo was tot nu toe vooral een import-festival omdat het Nederlandse aanbod nog beperkt en pril was. De Circusopleidingen en het festival begonnen in 2007 gelijktijdig om circus in Nederland op de kaart te krijgen. Pas recent is het Nederlandse circusveld en de ontwikkeling van Nederlandse producties op stoom aan het komen. Daarin speelt Circolo met talentontwikkelingsprojecten als Entree, Start-up en participatie in PLAN Brabant en Makershuis Tilburg een belangrijke, aanjagende rol

Buitenlandse gezelschappen vormden tot nu toe de hoofdmoot van het festival. Omdat Circolo tot 2016 het moest doen zonder meerjarige financiering kon het niet participeren in internationale co-producties waardoor het festival zich ook op dat vlak niet extra kon onderscheiden

Festival Circolo wil in de komende 4 jaar aansluiten bij de 5 meest vooraanstaande circusfestivals van Europa. Een plek waar Nederlandse en internationale professionals elkaar treffen en samen met meer dan 25.000 bezoekers genieten van producties van Brabantse, Nederlandse en internationale bodem. Het festival is het kristallisatiepunt en de etalage van de Brabantse circusbiotoop die in ontwikkeling is.