Muziek en dans – van incidenteel naar structureel

partner:
Stichting de Stilte
 • fase
  in ontwikkeling
 • social:
 • investering:
  €64.999,-
 • Type project:
  ontwikkel project
 • locatie:
  Breda
 • totale begroting:
  €400.472,-

Educatieve dans en muziek voor kinderen

Dansgezelschap De Stilte werd in 1994 opgericht in Breda. Je kunt ze onder andere kennen van het internationaal Stiltefestival, later BRIK Festival (Brabants Internationaal Kinderfestival). Met dit nieuwe project willen ze meerduidige voorstellingen en educatieve dansactiviteiten maken die de verbeelding prikkelen. De speelse leerdrift van kinderen worden zo gestimuleerd en hun artistieke vermogens worden aangejaagd. In 2019 maakte De Stilte een start met het produceren en presenteren van moderne dansvoorstellingen voor kinderen met speciaal gecomponeerde/bewerkte muziek. Op het podium wordt de muziek uitgevoerd als een evenwaardige partner van de dans, ook wordt ingezet op ontwikkeling naar grote zaal voorstellingen.

De Stilte maakt een start met het produceren en presenteren van dansvoorstellingen voor kinderen met speciaal gecomponeerde/bewerkte muziek voor de grote zaal en loopt daarmee vooruit op de nieuwe Cultuurnotaperiode 2021-2024 . In 2019 worden Cinderella met Pianoduo Mephisto en de Ontspoking met Martin Fondse geproduceerd. Met de productie van beide voorstellingen willen ze groot gemonteerde muziek- en dansvoorstellingen voor kinderen op de internationale markt introduceren en de scheidslijn tussen beide disciplines doorbreken.

Waar in de beeldende kunst de discussie omtrent figuratief en non-figuratief allang verstomd is, is in het theater de vraag of men naar een narratieve of abstracte voorstelling kijkt nog steeds een item, maar in feite al lang achterhaald. Moderne dans en muziek kunnen programmatisch zijn, maar vinden hun kracht in de kwaliteit van klank en beeld, uitgedrukt in tijd. De wisselwerking tussen beide disciplines in voorstellingen van de Stilte is geen illustratie van hetzij de dans, hetzij de muziek.

Het beoogd doel van deze pilot is het samenbrengen van hoogwaardige dans en hoogwaardige muziek in producties voor kinderen, c.q. het doorbreken van de scheidslijn tussen disciplines. Het beoogd resultaat is het vinden van een werkwijze en een financiering die het mogelijk maakt de hoogste kwaliteit uitvoerende muziek te integreren in het aanbod in de nieuwe kunstenplanperiode en muziek en dans in volle glorie te presenteren op het hoogste (inter)nationale niveau. Hiervoor wordt ingezet op het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel waar onderzocht wordt hoe co-creatie met kinderpubliek, hogere publiekslimieten en leeftijdsgrenzen doorbreken een sleutel kunnen zijn tot een nieuw business model. Door middel van de investering van Brabant C kan De Stilte vernieuwen in publiekssamenstelling, financiering en artistiek-inhoudelijk niveau.