Muzikalisering van de Ruimtelijke Beleving

partner:
Stichting Ambiance Tracks
  • fase
    in ontwikkeling
  • Financieringsvorm:
    Subsidie
  • social:
  • datum toekenning:
    22 augustus 2019
  • investering:
    €64.999,-
  • Type project:
    ontwikkel project
  • locatie:
    Tilburg
  • totale begroting:
    €264.000,-

Met project Muzikalisering van de Ruimtelijke Beleving wil componistenduo Strijbos en Van Rijswijk (samenwerking sinds 1998) de toepassing van muziek verbreden als factor in de beleving van de domeinen architectuur, landschap en stedenbouw. Muziek/audio/soundscape en architectuur komen hier samen. Het portfolio wordt vernieuwd en uitgebreid met geluids- en muziekprojecten naar marktdomeinen gericht op (semi-) publieke ruimtes.

Strijbos & Van Rijswijk is een samenwerking tussen componisten Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos. Samen maken zij bijzondere muzikale projecten en voorstellingen waarbij ze vaak samenwerken met creatieven uit andere disciplines, zoals theater, dans, visual arts en design. Hun projecten en voorstellingen zijn zowel in het binnen- en buitenland te bewonderen en hebben al veel lovende reacties opgeroepen vanuit het publiek. Door middel van de investering van Brabant C wil het duo een nieuw project opzetten waarbij hun muziek doorgezet gaat worden op de domeinen architectuur, landschap en stedenbouw. Het project loopt van september 2019 t/m september 2020 en behelst een onderzoek naar welke product-markt combinaties, contracten en verdienmodellen interessant zijn en welke toepassingen daarvoor ontworpen dienen te worden.

Het ontwikkelproject richt zich hoofdzakelijk op het opzetten van een onderzoeksplatform waarmee de dialoog wordt aangegaan met diverse professionals uit het werkveld om in te haken op de collectieve ervaringen en kennis. De architectuur- en contextanalyse/kritiek komt van Ole Bouman. Ole Bouman, heden ‘urban curator’ bij China Merchants Group / Design Society in Shenzhen China (en voormalig directeur Nederlands Architectuur Instituut), is momenteel als expert met S&VR in gesprek om dit te formuleren. Vanuit deze analyse en kritiek kunnen de juiste keuzes worden gemaakt tav versterking van visie, bedrijfsvoering en realisatie van projecten (inter)nationaal, in relatie tot de nieuwe domeinen. Uiteindelijk ontstaat een vernieuwd portfolio met getoetste concepten aan de hand van het perspectief van de experts in combinatie met het perspectief vanuit ons vak- gebied. Met deze concepten moeten we naar buiten kunnen treden en ingang vinden in de internationale wereld van de architectuur en stedenbouwkunde.