Playgrounds Platform Borderless

partner:
Stichting Playgrounds
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Subsidie en lening
 • investering:
  €130.000,- (waarvan 25% lening €32.500,-)
 • Type project:
  internationaal project
 • totale begroting:
  €436.000,-

Een internationaal platform waar het maakproces centraal staat

Playgrounds bestaat 14 jaar en is onder leiding van directeur van het eerste uur Leon van Rooij uitgegroeid van festival tot een internationaal platform voor animatiefilm, (nieuwe) media, beeld- en filmcultuur. Playgrounds bespreekt, presenteert en stimuleert beeldcultuur, waarbij professionals over de volle breedte, van internationale gevestigde producers en animatoren van wereldtop voor de bioscoop zoals Disney en Pixar, tot makers van commercials, de internationale underground en Brabantse talenten, naast elkaar staan en elkaar inspireren.

In de programma’s die Playgrounds creëert, staat het maakproces centraal. Playgrounds biedt door het jaar heen ook activiteiten die met name op talentontwikkeling en -begeleiding zijn gericht. Publieksgewijs is Playgrounds vooral een trekpleister voor professionals en studenten. Op dat laatste vlak heeft Avans/St. Joost, waar Van Rooij doceert, landelijk een sterke reputatie. Deze logische inbedding in (beeld)cultuur en technologie is een reden dat de provincie en de gemeenten Breda en Eindhoven zijn aangehaakt bij het project. Verder draagvlak blijkt uit betrokkenheid van overige onderwijsinstellingen als Fontys, BUAS, St. Lucas en Koning WIllem I College. Met culturele Brabantse partners als TAC, Natlab, Graphic Matters, STRP, Eindhovens Film Festival, BROET en het aanhaken van de creatieve industrie en bedrijfsleven (o.a. Staynice, Polymorf, Studio Smack, Wacom, MSI Europe) is Brabants draagvlak goed gerealiseerd.

De organisatie wil met haar evenementen nu ook de wereld in. Platform Borderless is daarvoor het nieuwe internationaliseringsprogramma van de organisatie, startend met een pilot in 2019 en een uitgebreidere editie in 2020 van The Art Department in Berlijn. Het internationale karakter van Playgrounds is vanaf de eerste editie in 2006 uitgangspunt geweest, door de jaren heen is het sterk uitgebouwd en sinds jaren een feit. Playgrounds biedt internationale top in alle segmenten. Het festival heeft door deze internationale oriëntatie ook een flink aandeel internationale bezoekers. Berlijn heeft het event uitgenodigd en staat klaar het te ontvangen vanuit gelijkgestemde communities en omdat dan tegemoet gekomen kan worden aan internationale bezoekers voor wie Eindhoven, Rotterdam of Utrecht te ver is. Deze internationale groei vraagt ook verdergaande professionalisering van de organisatie: ontwikkeling en aantrekken van de bijbehorende competenties en gepaste honorering.