Roadburn; next level

partner:
Stichting popcluster
 • website
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • datum toekenning:
  28 februari 2018
 • investering:
  € 64.999
 • locatie:
  Tilburg
 • totale begroting:
  € 270.794

Een stille kracht met groots geluid

Roadburn is een stille kracht in het Brabants cultuurlandschap, maar binnen zijn niche met een grote internationale impact. Een uniek project dat erg verbonden is met de bezoeker en en ander publiek. Jaarlijks komt een groot internationaal publiek naar Tilburg om Roadburn te bezoeken. Maar liefst 70% van die bezoekers komen van buiten Nederland (10.000). Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de vrijetijdseconomie.

Roadburn is een niet te missen toonaangevend festival in 013 Poppodium in Tilburg voor de liefhebber van ‘heavy’ muziek in al haar facetten – van donkere psychedelica tot avant-garde, van doom tot black metal. Roadburn is in bijna 20 jaar uitgegroeid tot een heuse community; een artistiek pelgrimsoord. Roadburn graaft, experimenteert, inspireert, verbindt en verbroedert, en weet zich daarmee verzekerd van liefhebbers, media en aan de muziekindustrie gerelateerde bezoekers, die vanuit vijf continenten afreizen naar dit jaarlijkse festival.

Om de artistiek sterke positie van Roadburn te verdiepen, en het festival logistiek te versterken, wordt er voor de 2018 editie niet alleen een schaalsprong naar de Spoorzone gerealiseerd – door het benutten van de Koepelhal, Hall of Fame en LadyBird Skatepark ontwikkelt Roadburn zich nog sterker tot een heus stadsfestival. Ook door het verstrekken van compositie opdrachten aan relevante en vooruitstrevende artiesten (iets dat in de rockmuziek nauwelijks voorkomt) en het initiëren van speciale one-off projecten en een uitgebreid side-programma (o.a. seminars en Q&A’s), kan Roadburn de wereldwijd unieke positie binnen de ‘heavy’ muziekstijlen blijven behouden. En de concurrerende festivals binnen het genre een belangrijke stap voorblijven.