BRABANT C @ BUSINESS OF DESIGN WEEK 2023 HONG KONG

Business Of Design Week is Azië’s meest vooraanstaande evenement op het gebied van design en innovatie. BODW biedt een unieke kans om beleidsmakers, ondernemers, onderzoekers en creatieven samen te brengen. Nederland was eind november partnerland van BODW Hong Kong.

Sprekers waren onder andere Ben van Berkel (architect van UNStudio); Winy Maas (architect van MVRDV); Francine Houben (architect van Mecanoo); Kenya Hara (art director Muji, president van Nippon Design Center); Jiang Qiong Er (oprichter van SHANG XIA); Dr Wang Jian (oprichter van Alibaba Cloud); Martijn Paulen (directeur van de Dutch Design Foundation) en Lucas de Man (Nieuwe Helden, Biobased Creations). 

Tekst: Joy Arpots

DAG 1
Vertrokken vanaf Schiphol op een druilerige maandagochtend, landt de scout van Brabant C een kalenderdag later in alle vroegte in Hong Kong. De kamer in het W Hotel in West Kowloon is zo vroeg nog niet beschikbaar. Derhalve alvast maar eens de omgeving verkend waar de BODW Summit 2023 gaat plaatsvinden.
Als afgevaardigde van Nederland, dit jaar partnerland van het prestigieuze evenement, heb ik zin om van 29 november tot en met 1 december samen met CLICKNL en CreativeNL deel te nemen onder het motto ‘Game Changers’ en op zoek te gaan naar grensverleggende innovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst.

In de tuin van de schitterende residentie Laboyrie (in 1938 op The Peak gebouwd in een mix van Beaux-Arts en Spaanse Eclectica) van consul-generaal Arjen van den Berg wordt in een aangenaam zonnetje een informele kickoff-lunch genoten door de Nederlandse delegatie (bedrijven, onderzoekers, designers, ministeries en het Topteam Creatieve Industrie) op missie naar een meer circulaire wereld.

Aansluitend vindt de uitreiking van de DFA (Design For Asia) Awards plaats in het indrukwekkende Hong Kong Palace Museum. Gevolgd door een bezoek in de avond aan de Greater Bay Area Creative Night, een initiatief van het Hong Kong Design Centre waarin designers en mode-ontwerpers zich presenteren aan de grotere regio rondom Hong Kong. Bijzondere showcases waaronder de ‘invisible bag’ van Invisible Company, die compleet ‘oplost’ na gebruik. Deze ‘invisible bag’ was in oktober ook te zien tijdens de DDW in Eindhoven.

De Business of Design Week 2023 Summit gaat officieel van start op woensdag 29 november om 9 uur ’s ochtends met een welkomstbericht van de eregast Chan Kwok-ki, hoofdsecretaris voor bestuur van de regering van de HKSAR (Hong Kong Special Administrative Region). De openingsceremonie wordt gehouden in de Freespace in het levendige culturele district West Kowloon. Daarmee wordt de toon gezet voor de 3-daagse Summit rond het thema ‘Game Changers’.

Het conferentieprogramma begint in een volle main hall (The Box) met een keynote van Ben van Berkel, oprichter van architectenbureau UNStudio: “A Visionary Guide to the City of Tomorrow”. Van Berkel schetst scenario’s voor ‘future proof cities’, waarbij AI razendsnelle berekeningen maakt van de te verwachten carbon footprint. Voorbeelden zijn het nieuwe gebouw van Booking.com in Amsterdam en het nog in aanbouw zijnde Lyric Theatre Complex op korte loopafstand van de Freespace.

Winy Maas (architectenbureau MVRDV) richt zijn keynote ‘towards biotopia’, waarbij we ons niet door de cultuur maar door de natuur moeten laten leiden: “biology enables, culture forbids” (vrij naar Yuval Harari).

DFA Award-winnaar Kenya Hara doet de filosofie achter het legendarische designlabel Muji uit de doeken. Muji telt inmiddels 5.500 items, in alle soorten en maten, maar ze zijn allemaal herkenbaar aan die specifieke signatuur.

Martijn Paulen neemt het publiek mee op een reis waarbij we ontdekken dat alles design is. Design is een morele handeling, dus ‘stop designing luxury, let’s design our life!’

De kleine zaal van de Freespace is tijdens BODW omgedoopt tot RoomNL, het Nederlandse clubhuis. In RoomNL presenteert Nederland zich met een driedaags programma vol kennisuitwisseling, informeel netwerken en inspiratie op circulair design. In workshops brainstormen onderzoekers en kennisinstellingen uit NL en Hongkong over mogelijke samenwerkingsprojecten. In opdracht van CreativeNL creërden designers Terry Law & Kwok Yat Long uit Hongkong een multifunctionele ruimte met uitsluitend gebruikte materialen en een slimme inrichting. In totaal vindt parallel aan het symposiumprogramma in The Box een tiental druk bezochte evenementen plaats, georganiseerd in samenwerking met lokale partners zoals Business Environment Council en InvestHK; en met NADR, het Nederlandse Consulaat-Generaal in Hongkong en het Netherlands Innovation Network China.

Onder meer Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, André Haspels, ambassadeur van Nederland in China, Dewi van de Weerd, ambassadeur van Nederland voor Internationale Culturele Samenwerking, evenals Arjen van den Berg, consul-generaal van Nederland in Hong Kong, zijn aanwezig om het verkennen van kennissamenwerking op het gebied van circulair ontwerp te stimuleren. Adviseur voor Wetenschap, Technologie en Innovatie Freek Jan Frerichs spreekt zijn enthousiasme uit over de actualiteit van het onderwerp dit jaar bij de BODW.

Network Applied Design Research (NADR), met Peter Joore in de hoofdrol schreef een boek over circulaire ontwerponderzoekspraktijken in Nederland. De sessie begint met een Sinterklaas-thema (gedichtjes, liedjes en pepernoten) waarbij dit boek wordt geschonken aan Eric Yim, voorzitter van het Hong Kong Design Centre. Daarna vertelt Peter Joore over de praktijken in Nederland. Onderdeel van het programma zijn vijf pitches van onderzoeksduo’s van onderwijsinstellingen in Nederland en Hong Kong over onderwerpen als circulaire kaders, zorgpraktijk, architectuur, muziek en mode. De duo’s vertellen over de gezamenlijke initiatieven die ze graag willen starten. Daarnaast een introductie van programmamanagers Mieke Dols en Johannes van der Vos van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA over de organisatie. Tenslotte neemt Daan Van Eijk, leerstoelhoogleraar Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft, de afsluitende discussie over. In de avond vindt in de immense Ballroom van het Regent Hotel een galadiner plaats voor 400 genodigden.

DAG 2
De volgende donderdagochtend biedt RoomNL plaats aan ‘green business’ (bedrijven als Orange Creatives, DSpace, B-Spoken, We Are Pi, iDiscover) en geeft Pieter van Os (CIRCO) een workshop. Als programma van CLICKNL activeert CIRCO productiebedrijven en creatieve professionals om concreet aan de slag te gaan met circulair ontwerpen. Door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen wordt circulair ondernemen in veel gevallen mogelijk. Hiervoor ontwikkelde CIRCO een – inmiddels bewezen en door de overheid gefinancierde – methode.


In The Box houdt Borre Akkersdijk de textielindustrie verantwoordelijk voor een gesloten, niet transparante, en ernstig vervuilende massaproductie. Zijn keynote is activistisch maar blijft persoonlijk en hoopvol, een eerlijk pleidooi voor een toegankelijke open sourceaanpak.

Met haar holistisch design begeeft ontwerper Nienke Hoogvliet zich op het grensvlak van kunst en activisme. Nienke was in 2019 een van de deelnemers van Ventura New York, een presentatie tijdens de New York designweek die mede door Brabant C gefinancierd werd. Over Nienke’s werk werd ook de documentaire A World To Shape gemaakt, eveneens met een financiele bijdrage van Brabant C.

Lucas de Man bepleit op de van hem bekende, overdonderende wijze een nieuw ecosysteem. Met als voorbeelden het Growing Pavillion (eveneens een Brabant C-project) en The Exploded View Beyond Building. Lucas laat het publiek aan het eind van zijn betoog enigszins in verwarring achter door te stellen dat sustainability bullshit is. Dan blijft alles immers hetzelfde, alleen een klein beetje groener. Nee, we meten naar accountability toe!

Aan het eind van de middag mag de scout van Brabant C in een paneldiscussie met Syb Groeneveld (directeur van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie) een bijdrage leveren in RoomNL. Ik leg uit wat Brabant is, noem Eindhoven, de Dutch Design Week, Philips, ASML en vergeet niet te vermelden dat Brainport in 2010 de Smartest Region in the World was. En ik vertel over het investeringsfonds van onze provincie.

DAG 3
Dan dag 3, de finale van de Business of Design Week. Met keynotes van Nederlandse gamechangers waaronder architect Francine Houben; Roland van der Vorst (schrijver en hoofd innovatie bij de Rabobank); José Teunissen (directeur van Amsterdam Fashion Institute); Babette Porcelijn (Think Big Act Now) en ontwerper Jurgen Beij (van Studio Makkink & Beij). Mooi is dat Francine Houben naast haar imposante projecten in Taiwan en de Verenigde Staten uitgebreid aandacht besteedt aan de Tilburgse LocHal. Persoonlijk vind ik het bijzonder om Roland van der Vorst in Hong Kong te ontmoeten; 35 jaar geleden waren we buurjongens in een studentenhuis in Nijmegen. En ook José Teunissen ken ik nog uit mijn studententijd (vooral het uitgaansleven) daar.

Workshops vinden plaats in RoomNL waar 50+ circular design experts bij elkaar komen. Het Netherlands Innovation Network China is mede-organisator van deze workshopsessies over circulair ontwerp met researchers en beleidsmakers in Nederland en Hongkong. De leiding is in handen van Peter Joore (Netwerk Applied Design Research) en professor Daan Van Eijk. In vijf groepen wordt diepgaand gebrainstormd over mogelijke toekomstige samenwerkingsprojecten met kennisinstellingen in Hongkong. De onderwerpen varieren van Circulaire kaders, Circulaire Architectuur, Circulaire Mode tot Zorg en Muziek.

Aan het eind van de middag vindt in de main hall van Freespace de closing ceremony plaats, waarbij onze consul-generaal in Hong Kong Arjen van den Berg het stokje doorgeeft aan Frankrijk, partnerland van de BODW volgend jaar.

Tussen de bedrijven door zie ik nog kans met enkele BODW-gangers naar PMQ (Police Married Quarters) te gaan, een creatieve hub op Hong Kong Island in de voormalige politie-appartementen. Hier vindt de manifestatie deTour23 plaats, waar ook The Exploded View Beyond Building te zien is. Lucas de Man geeft uitleg over de designproducten die van specifieke gewassen uit Hong Kong gemaakt zijn: lisdoorn, typha, jute, olifantengras.

DAG 4
De Business Of Design Week is geēindigd, maar op de zaterdag is er nog een speciaal VIP-programma, waarbij ik mag aansluiten. We bezoeken de modetentoonstelling ’10 Asian Designers to Watch’ in het Art Pavillion en worden vervolgens door directeur Suhanya Raffel rondgeleid door haar museum M+ (qua vierkante meters even groot als het Centre Pompidou in Parijs en de Tate Modern in Londen; een ontwerp van Herzog & de Meuron).

Vervolgens brengt een bus ons naar de zuidelijke kust van Hong Kong Island, waar we in Wong Chuk Hang een bezoek brengen aan de privé-collectie van architect en kunstverzamelaar William Lim. William is zelf de gastheer, hij vertelt en leidt ons rond, en we krijgen zijn catalogus ter grootte (en zwaarte) van een stoeptegel als geschenk.

Mijn persoonlijk hoogtepunt (als audiofiel) vindt aan het eind van de middag plaats in de KEF Music Gallery, waar we een immersieve luistersessie ondergaan in de showroom van het roemruchte speaker-merk. Daar staan de MUON-speakers, de luxe ‘Rolls Royce’-zuilspeakers (kostprijs per paar: 200.000 euro).

Ik ga helemaal op in de sound. Maar als ik vraag of er in plaats van Spotify een heuse vinylelpee gedraaid kan worden, blijkt dat de pick-up niet aangesloten is. Tja…

Afsluiting
De afsluiting is een verrassing. De organisatie van de BODW trakteert op een boatcruise met een heus zeilschip in Victoria Harbour. Bestemming van de cruise is de ‘DutchInspire Motion Design Showcase’ op het gigantische multimedia-scherm van het Tsim Sha Tsui Centre (4000 vierkante meter; 82.000 LEDs). Behalve drankjes en hapjes zijn er ook drones die rondjes draaien boven ons schip om de enthousiaste Nederlandse delegatie te vereeuwigen. Die filmbeelden zijn dan de overtreffende trap van de tientallen groepsfoto’s die er de afgelopen dagen bij elk BODW-moment van ons gemaakt zijn.

Het gehele BODW-programma werd live uitgezonden op Viu TV; het kan terug bekeken worden via deze link.