Willem Twee Studio’s; de hemel voor muziekliefhebbers.

Terwijl de bliepjes en geluiden op de achtergrond te horen zijn verteld Hans Kulk, initiatiefnemer van Willem Twee studio’s, met passie over de pracht en praal die in de studio’s te vinden zijn.  Op dit moment zit Willem Twee Studio’s druk in de verbouwing en werden wij ontvangen op een andere locatie. Door deze verbouwing hebben we maar een klein deel van de collectie kunnen zien, maar dat was al indrukwekkend. Dit alles had nooit plaatsgevonden zonder onder andere de steun van investeringsfonds Brabant C, die in de komende 3 jaar investeert in dit geweldige initiatief.

Dit artikel is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van NHTV University of Applied Science tot stand gekomen. Tweedejaars studenten hebben initiatiefnemers van projecten geïnterviewd waar Brabant C in investeert.

Hans Kulk
Sinds 1980 is Hans Kulk al bezig met elektronische muziek. Tot 2005 was hij een multi-instrumentalist en is hij apparatuur gaan verzamelen. Hij is hiermee gaan experimenteren en is er steeds meer ingedoken om meer kennis op te doen. Op deze manier heeft hij verschillende muzikale technieken ontwikkeld. Met zijn kennis en ervaring is hij lezingen gaan geven op scholen zoals HKU: Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Bij de HKU waren ze zeer tevreden over zijn manier van werken en daar heeft hij een baan aangeboden gekregen. Hij heeft 15 jaar lesgegeven als docent voor hbo analoge klanksynthese. Door het les geven op de HKU heeft hij veel mensen leren kennen in de muziekwereld, hij heeft zijn netwerk goed kunnen uitbreiden. Dit heeft hem later erg geholpen met het oprichten van de studio’s van Willem Twee. Ook heeft hij al enige contacten en een netwerk die erbij kunnen helpen om ook internationaal bekend te worden.

WILLEM TWEE STUDIO'S a

Hans: “Mijn persoonlijke doel is dat Willem Twee Studio’s een internationaal belangrijke plek is, wat een centrum is. Waar iedereen naar toe gaat en dat ze weten: daar moet ik heen gaan, daar gebeurt het. Voor iedereen. Daar zit kennis, repertoire en speciale mogelijkheden. Alle lijntjes die we nu hebben uitgezet met verschillende steden, moet een web worden op internationaal vlak. Alle instituten samenbrengen.”

Hans is de echte techneut en gangmaker van de Willem Twee Studio’s, verder doet hij bijkomend administratief werk zoals mails uitsturen en brieven schrijven. Dit is niet mogelijk zonder z’n team van collega’s: Armeno Alberts, Rikkert Brok en Mitchel van Dinther, en de rest van de organisatie van Stichting Willem Twee.

 WILLEM TWEE STUDIO'S c

Herkomst
Wat begon met zoals Hans zelf zegt: “Een kleine verzameling van zooi”. Is uitgegroeid naar een verzameling van apparatuur die toonaangevend is in de alternatieve muziekindustrie. In samenwerking met directeur Henri Broeren is er een uniek concept ontstaan, waar zowel amateurs als professionals zich welkom voelen.

Willem Twee studio’s geeft je de kans om op jouw manier muziek te maken. Willem Twee studio’s is ontstaan uit een initiatief van Rikkert Brok en Hans Kulk, hij heeft in de loop van 30 jaar diverse analoge apparatuur verzameld en wil daar anderen mee inspireren: “Ik kwam in aanraking met de programmeur van poppodium Willem Twee, toen nog Toonzaal geheten, die ook elektronische muziekfestivals organiseert.” Hans vertelde daar zijn verhaal en zo is het balletje gaan rollen.

Het ontstaan van Willem Twee studio’s
Directeur Henri Broeren, die zelf Compositie elektronische muziek gestudeerd heeft, begreep Hans zijn intentie en had de ruimte om de diverse apparatuur weg te zetten.  Hans: ‘’Wij dus de verhuiswagen gebeld. Het hele zooitje daar neer gezet en we zijn meteen begonnen met cursussen.  Mensen uit de buurt kwamen allemaal werken, gastlessen volgen en ik kwam meteen in contact met de Fontys afdeling compositie. Daar hebben we pilots mee gedraaid, een aantal studenten begeleid, oude maatjes van muziek technologie geïnformeerd (HKU) en zo begon het allemaal.’’

Dit is inmiddels al twee jaar geleden, in de loop van de tijd zijn ze in contact gekomen met Brabant C en de gemeente en werd Willem Twee Studio’s zoals we het nu kennen opgericht. Ze zijn hard aan het werk om de studio organisatie verder in de markt te zetten.

WILLEM TWEE STUDIO'S - FAQ Festival a

Het unieke concept
De studio’s worden gebruikt voor verschillende workshops en cursussen in samenwerking met verschillende hogescholen zoals Fontys, HKU, Instituut voor Sonologie, Artez, etc. Ook zijn de studio’s bereikbaar voor opkomende en alledaagse artiesten. De studio’s geven een unieke kans om muziek te maken op de meest pure manier.  De Willem Twee studio’s zijn uniek door haar laagdrempeligheid en de unieke apparatuur. Iedereen is welkom, wat voor muziek je ook maakt. Dat maakt het concept zo onderscheidend. De studio’s zitten vol met innovatie, omdat innovatie ook met analoge technieken nooit ophoudt. ‘’Er vinden klankkleuren plaats die je met andere instrumenten niet ontdekt”.  Willem Twee studio’s inspireert en geeft je de kans, om de muziek te maken die jou het meest aanspreekt.

Hans geeft aan op dit moment niet verder te willen uitbreiden, wel kijkt Willem Twee Studio’s uit naar een toekomst waarbij zij internationaal in de spotlight komen te staan en echt voor iedereen toegankelijk zijn.

Op dit moment zijn de studio’s druk aan het verbouwen en worden in september 2018 officieel geopend op de verbouwde locatie.