De Ontmoeting met een Ex-gedetineerde 2.0

partner:
Stichting Stormkamer

Vader, mens en ex-gedetineerde

In 2020 ontmoette Hanna Van Mourik Broekman; Dave van Veen, een man met een verleden van 23 jaar in de criminaliteit. Hij was net 'schoon', zoals hij het zelf uitdrukte. Ondanks hun zeer verschillende levenspaden, voelde hun ontmoeting vertrouwd. Dave's openhartigheid over zijn gezinsproblemen en moeilijke jeugdjaren zette haar aan het denken over hoe levens zo verschillend kunnen verlopen.

Geïnspireerd door hun ontmoeting, ontwikkelde Hanna Van Mourik Broekman met haar gezelschap Stormkamer in 2021 “De Ontmoeting met een Ex-gedetineerde”, een theatervoorstelling die een open interactie tussen Dave en de leerlingen centraal stelde. De voorstelling, gericht op jongeren van praktijkscholen vmbo en mavo, werd een succes. Dave’s verhaal en manier van spreken resoneerde sterk bij deze jongeren.

Elk jaar werd de voorstelling hernomen vanwege de blijvende vraag vanuit het onderwijs. Dave begon zich echter af te vragen of zijn verhaal nog steeds de kern moest zijn van de voorstelling. Scholen zagen de waarde van de voorstelling in het licht van toenemende criminaliteit op schoolpleinen, maar er ontbrak iets. Ze besloten daarom het project te evolueren. Scholen kampen namelijk met steeds meer criminaliteit. De handvatten om hierover te praten ontbreken. Samen met Aware4Youth, de organisatie van Dave, besloten ze dat ze de voorstelling naar een nieuwe fase gaan tillen.

Impact
Er zijn jonge Davegelijken; kwetsbare jongeren die zich op het criminele pad bevinden of bevonden, voor wie het van belang is om gehoord te worden, voor zowel de jongere zelf als de leerlingen die heel dichtbij die belevingswereld komen.

Brabant C
Met steun van Brabant C wil Stormkamer een pilot opzetten in Tilburg en Breda om ‘De Ontmoeting met een ex-gedetineerde’ om te vormen tot een impactvol project. Dave neemt elk jaar een ‘jonge Dave’ onder zijn hoede, die door middel van trainingssessies zijn verhaal leert te delen. Dit verhaal wordt vervolgens geïntegreerd in de voorstelling. Daarnaast ontwikkelen ze in samenwerking met onze partners binnen dit educatieve project een voor – en nazorg programma om de impact te borgen.