LIGHT

partner:
LeineRoebana
 • website
 • fase
  afgerond
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • social:
 • datum toekenning:
  04 november 2015
 • investering:
  €65.000
 • Type project:
  internationaal project
 • locatie:
  Breda/Amsterdam/Internationaal
 • totale begroting:
  €695.311

Culturele verschillen als voorwaarde voor creatief samenspel

LIGHT kenmerkt zich door een sterk artistiek beleid en visie op talentontwikkeling. Een tweeledige aanpak zorgt voor maximaal resultaat. Met het project wordt zowel de artistieke inhoud verder ontwikkelt en draagt LeineRoebana bij aan een specifiek platform dat de dansinfrastructuur van Brabant versterkt.

Het gouden team van GhostTrack is terug! LeineRoebana (25 jaar) en het Chassé Theater Breda (20 jaar) vieren gezamenlijk hun jubilea met de grootschalige, internationale productie LIGHT. Samen met componist Iwan Gunawan, zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah, Indonesische en Westerse dansers én twee operazangeressen gaan Andrea Leine en Harijono Roebana op zoek naar de dansende zanger en de zingende danser. LIGHT is uniek omdat de voorstelling verschillende culturen samenbrengt in een esthetisch spel van muziek en beweging. LIGHT toont een wereld waarin culturele verschillen geen obstakel zijn, maar juist een voorwaarde voor creatie en communicatie. Uit de dialoog van verschillende culturen, talen, kunstvormen en stemmingen ontstaat een maalstroom van nieuwe ideeën.

De nieuwe compositie van Iwan Gunawan en de dans van LeineRoebana creëren een bouwwerk waarin verschillende talen en de heterogene elementen van de Aziatische en Europese cultuur zich naadloos verstrengelen. LIGHT belooft een meltingpot van dansende operazangeressen en zingende dansers. Dit multiculturele, multidisciplinaire karakter maakt LIGHT letterlijk en figuurlijk een dynamisch schouwspel. Zij laten zich hierin inspireren door eenheid van dans, zang en muziek in de Indonesische traditie. In LIGHT worden traditie en moderniteit, zang en dans, oost en west, eenvoud en complexiteit, gamelan en elektronica verenigd. Deze elementen gaan op in een nieuwe, grensoverstijgende en eigentijdse theatervorm. Een voorstelling als een Toren van Babel, over eigenheid en harmonie in een kakofonie van culturen.

Op 20 mei gaat de dansopera LIGHT in première. De aftrap zal plaatsvinden in het Chassé Theater van Breda en is op 25 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien. Nationale tournee najaar 2016.