NDW x SXSW 2019

partner:
Stichting New Dutch Wave
 • fase
  afgerond
 • Financieringsvorm:
  Subsidie
 • social:
 • datum toekenning:
  21 februari 2019
 • investering:
  €64.999,-
 • Type project:
  ontwikkel project
 • locatie:
  Austin, Texas
 • totale begroting:
  €215.699,-

New Dutch Wave is een platform dat ontmoetingen faciliteert tussen creatieve professionals door aanwezig te zijn op plekken waar deze grote groep mensen samenkomen. In dit geval op SXSW in Austin, Texas. Dit project heeft als doel om naast het presenteren van initiatieven uit Brabant aan een groot internationaal publiek op SXSW, ook de economische en culturele banden tussen Austin/Texas en Eindhoven/Brabant te versterken en zakelijke kansen te creëren voor design bureaus en creatieve professionals uit regio Brabant.

New Dutch Wave faciliteert ontmoetingen tussen creatieve professionals op het SXSW festival in Austin, Texas; wereldwijd het meest relevante platform voor creatieve en interactieve bedrijven. In het project Counterwave werd in 2018 tijdens de Dutch Design Week een uitwisseling tot stand gebracht met de Brabantse creatieve sector. In 2019 wil New Dutch Wave de relaties en connecties (economische en culturele banden) verder ontwikkelen en versterken door een uitgaande missie te organiseren van Brabant naar Austin (SXSW 2019, van 8-17 maart 2019). Hiermee wordt gewerkt aan talentontwikkeling en internationalisering. Dit is een onderzoek naar kansen en zakelijke leads voor Eindhovense en Nederlandse creatieven.

Het doel is nu om met een (inter-)nationaal project bij Brabant C vanaf 2020 de opbrengst van wat met deze ‘tweede missie’ wordt gerealiseerd, te bestendigen waardoor een potentieel aan internationale stakeholders in beeld komt. Inmiddels is er een coalitie gevormd waarin een aantal essentiële Brabantse stakeholders zich verenigd hebben met het oog op dat potentieel. Bij de missie naar SXSW zijn vanuit de regio Brabant partijen betrokken als Brainport, Dutch Design Foundation, Eindhoven365 en de Design Academy Eindhoven. De volgende Brabantse projecten hebben zich op SXSW 2019 gepresenteerd: Symphonic Cinema, multimedia-muzikante Chagall, de designers Roos Meerman (Tactile Orchestra), Bas Timmer (Shelter Suit), Dave Hakkens (Precious Plastic) en het Growing Pavillion (van Nieuwe Helden).

Er zijn een aantal onderzoeksvragen geformuleerd die ten grondslag liggen aan dit project. Met deze uitgaande missie worden die vragen beantwoordt en wat inzicht geeft in de potentie, kansen en mogelijkheden voor provincie Brabant en zijn stakeholders op internationaal niveau.