Brabant C strengthens and enhances Brabant's art and cultural offerings, thereby creating national and international appeal of Brabant.
fafafa faa faffa faa
meer over Brabant C

Crafted

partner:
Stichting ROC Summa College
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Gift
 • datum toekenning:
  20 juni 2023
 • investering:
  € 110.000
 • Type project:
  impactproject project
 • locatie:
  Eindhoven
 • totale begroting:
  € 1.143.670

Creatief vakmanschap inzetten voor de samenleving

Crafted is een jaarlijkse graduationshow van (o.a. de creatieve) mbo-opleidingen van het Summa College in het Klokgebouw te Eindhoven. Het festival gaat over creatief vakmanschap en hoe dit in dienst van de samenleving kan worden ingezet: Crafted wil betekenis geven aan de ontwikkeling van talent op creatief gebied in verbondenheid met de omgeving.

Het Crafted festival benadrukt het belang van creatief vakmanschap en de verantwoordelijkheid om de wereld te verbeteren. Het festival toont hoe nieuwe generaties creatieve vakmensen zich inzetten met toewijding en creativiteit. Vakmanschap speelt een cruciale rol waar kunst, ontwerp en techniek samenkomen. Het festival heeft als doel om het bewustzijn van het belang van crafts bij bezoekers te vergroten.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de waarde van het mbo-onderwijs en het belang van mbo-gediplomeerden voor maatschappelijke transities. Het festival draagt bij aan het dichten van de kloof en versterking van de reputatie van het mbo door de kwaliteit van mbo-studenten te tonen. Het richt zich op het inspireren van nieuwe generaties om een creatieve maak-opleiding te volgen en stimuleert samenwerking met culturele organisaties, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het festival geeft jonge creatieve makers de kans om hun talent te presenteren en benadrukt hun rol als makers van de toekomst.


BRIDGE Festival

partner:
Stichting (Bridge) Eindhoven Guitar Festival
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Gift
 • datum toekenning:
  04 mei 2023
 • investering:
  € 60.000
 • Type project:
  ontwikkel project
 • locatie:
  Eindhoven
 • totale begroting:
  € 688.000

Bridge wil een brug slaan tussen alle denkbare stijlen gitaarmuziek en ook liefhebbers uit alle windrichtingen verbinden

Bridge is een vijfdaags festival waarin de gitaar in allerlei muziekstijlen centraal staat. Het vindt plaats op diverse lokaties in Eindhoven en omstreken. De eerste editie vindt plaats van 10 t/m 14 mei 2023 als pilot voor een jaarlijks evenement en heeft als headliner/ambassadeur gitarist Steve Vai. Het festival wil een brug slaan tussen alle denkbare stijlen gitaarmuziek en ook liefhebbers uit alle windrichtingen verbinden. Bridge kent in de programmering vier 'kwadranten' met elk een eigen inhoud: 'Close-up' (huiskamer-, scholen- en park events), 'Exchange' (een beurs, masterclasses, workshops en talks), 'Enjoy' (het stadsfestival in dde openbare ruimte) en 'Heroes' (de grotere concerten en events). Doel van dit ontwikkelproject is onderzoek naar de mogelijkheden van doorontwikkeling van de eigen inkomsten en van bredere regionale samenwerkingen.

Eindhoven is een festival rijker, en wat voor één! Vanaf 10 mei 2023 staat tijdens BRIDGE zelfs de gehele Brainport regio 5 dagen lang in het teken van ’s werelds meest bespeelde instrument: de gitaar! Het nieuwe, meerdaags, all round gitaarfestival is uniek in zijn soort: van klassiek tot blues, van jazz tot rock, van flamenco tot pop, alle genres komen aan bod. Livemuziek speelt dan ook een grote rol binnen BRIDGE; vele gitaristen zullen binnen diverse formats afreizen naar het festival. Daarnaast worden er volop workshops, masterclasses, een omvangrijke Guitar Convention, huiskamerconcerten, online activiteiten, ludieke programma’s in de buitenlucht, een talkshow, documentaires en educatie-onderdelen gepresenteerd. En dat alles onder de noemer van een aantal pijlers, te weten: innovatie, educatie, participatie, inclusie en natuurlijk de grote gezamenlijke liefhebberij van de gitaar. Hiermee wordt er voldaan aan de behoefte binnen de gehele Brainport regio: verbinding, mét elkaar, vóór elkaar. Met andere woorden: we slaan van 10 tot en met 14 mei 2023 sámen een brug, BRIDGE is geboren!

Tof is bovendien dat, naast enkele zéér speciale concerten waarvoor losse tickets gekocht moeten worden, er van vrijdag 12 t/m zondag 14 mei in Eindhoven Centrum een vrij toegankelijk stadsfestival wordt georganiseerd. Verdeeld over vijf locaties, te weten Café Wilhelmina, Altstadt, De Rozenknop, The Jack en Effenaar Kleine Zaal staan er op vrijdag en zaterdag toffe artiesten op het podium. Op zaterdag en zondag komen hier zelfs nog twee buitenpodia bij, op het Wilhelmina- en 18 septemberplein.

Meer info & het hele programma >>

BR~DGE is een initiatief van Muziekgebouw en Effenaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Brainport.


BIJT! Festival

BIJT!
partner:
Stichting Cultureel Centrum De Blauwe Kei
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • datum toekenning:
  29 maart 2023
 • investering:
  € 64.999
 • Type project:
  ontwikkel project
 • locatie:
  Noordkade Veghel
 • totale begroting:
  € 331.283

BIJT! wil met kunst als motor voedselvraagstukken op een laagdrempelige manier presenteren.

BIJT! (voorheen: Festival Monde-n)

Een verrassend nieuw en interactief Kunst over Voedsel festival dat zich vastbijt in het actuele thema over het wereldwijde voedselvraagstuk. Een festival dat volledig past binnen het industriele decor van de Noordkade in Veghel. Bijzondere beeldende kunst, live muziek, theater, film en dans, activiteiten die niet alleen al je zintuigen prikkelen, maar ook een directe relatie met voedsel hebben.

Onderscheidend, spraakmakend en spannend, maar ook leuk en toegankelijk voor iedereen, wie je ook bent of waar je ook woont, daar staat BIJT! voor. BIJT! is een initiatief van de samenwerkende partijen binnen de Cultuurfabriek op de Noordkade; De Compagnie, Cultuur Haven Veghel, Phoenix Cultuur en Theater aan de Noordkade, De Blauwe Kei. BIJT! wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor deze eerste editie van BIJT! staat de ‘eter’, de consument centraal. Zo is er de bijzondere en interactieve theatervoorstelling ‘Slachtvisite’ door de gerenommeerde Peergroup. Het Vlaamse theatergezelschap Laika brengt de zinnenprikkelende voorstelling ‘LANDMAAL’, uit de trilogie ‘koken voor het einde van de wereld’. De Muzikale Moestuin komt met jong muzikaal talent uit de eigen regio. Bij ‘Aan tafel met Kiki van Eijk’ gaan cursisten, onder leiding van deze topdesigner aan de slag met het maken van gebruikskeramiek en tafeltextiel. Maar ook geweldige voedselfotografie van o.a. Louise te Poele en Klaus Pichler; van stillevens van rottend voedsel waarin voedselconsumptie tegenover hongersnood centraal staat. Verder speelt Jasper Udink ten Cate als ‘Creative Chef’ zijn ‘Kitchen Concerts’ vol kunst, proeven, infotainment en funky muziek.

BIJT! het Kunst over Voedsel Festival op de Noordkade
28 juni t/m 9 juli 2023
Noordkade Veghel
meer info >>  


Het project OmLoop EHV is een initiatief van de Stichting Marathon Eindhoven om de kracht van design te gebruiken om alle Eindhovenaren in beweging te zetten het hele jaar rond.
meer over Brabant C

OmLoop Eindhoven

OmLoop EVH
partner:
Stichting Marathon Eindhoven
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Matching impact project
 • datum toekenning:
  20 februari 2023
 • investering:
  € 124.999
 • Type project:
  impactproject project
 • totale begroting:
  € 250.000

Het project OmLoop EHV is een initiatief van de Stichting Marathon Eindhoven om de kracht van design te gebruiken om alle Eindhovenaren in beweging te zetten het hele jaar rond.

Als je droomt, mag je ambitieus denken. Verbeeld jezelf op een zondagochtend in Central park New York. Overal waar je kijkt zie je mensen, met elkaar in de weer. Bootcamps, basketballers, fietsers, joggers, gezinnen met kinderen, een lint van 10 kilometer van mensen hand in hand. Sport verbroedert. Deze ambiance is er één van samen zijn, bewegen, energie verbranden en weer opdoen. Je kunt Central Park in New York niet zomaar projecteren op Eindhoven, maar je kunt je er wel door laten inspireren. Want Eindhoven heeft net zo goed het groen, de sportfaciliteiten en actieve inwoners die Central Park kenmerken. Niet in één groot park, maar verspreid door de stad. Kunnen we in Eindhoven dan juist onze groene parken, de bestaande sportverzamelplekken en informele sportparcours op een inspirerende, veilige manier aan elkaar gaan verbinden? Zodat ze voor een grote(re) groep Eindhovenaren zichtbaar en toegankelijk worden?

De stad als sportaccommodatie
Sinds haar oprichting is Marathon Eindhoven een fundament van de stad. Het evenement brengt meer dan 24.000 mensen in beweging en inspireert door de zichtbaarheid in Eindhoven. Met dit project wil de Stichting Marathon Eindhoven de positieve energie die (loop)sport losmaakt, naast de twee dagen marathon, ook op de andere 363 dagen in een jaar stimuleren. Om dit te bereiken wil de Stichting Marathon Eindhoven de stad inzetten als sportaccommodatie. Juist ook op plekken waar de openbare ruimte daar nu nog niet geschikt voor lijkt. De stad kent parels als de Genneper parken, de Karpendonkse plas, Wandelpark Eckart, het Philips de Jongh park en het Henri Dunant park maar niet iedereen heeft een (sport-)park voor de deur. Om toch alle Eindhoven laagdrempelig toegang te geven tot mooie loop en wandelroutes en hen te verleiden tot regelmatig bewegen, wil de Stichting Marathon Eindhoven een wandel-, loop- en beweegroute ontwikkelen en aanbieden die voor heel Eindhoven binnen vijf minuten toegankelijk is: OmLoop EHV.

Ambitie
De ambitie van de Stichting Marathon Eindhoven is er één die ver gaat: een netwerk van looproutes door de stad met een totale lengte van 42 kilometer en 195 meter, de lengte van een volledige marathon. Dit netwerk moet worden ondersteund door beeldbepalende (design-)bouwwerken, een digitale route en een programmering die mensen uitdaagt de route te gebruiken. Vanwege de omvang van het plan, ziet de Stichting Marathon Eindhoven de OmLoop EHV als een groeimodel waar de komende jaren gestaag aan gebouwd zal gaan worden, samen met partijen uit de stad zoals de gemeente Eindhoven, Golazo Sports Nederland, Dutch Design Foundation, Lumens en Slimmer Leven.


Cosmic Radio

cosmic radio algemene afbeelding Brabant C
partner:
Powered by TINC x Unusual Suspects
 • website
 • fase
  in ontwikkeling
 • Financieringsvorm:
  Gift
 • datum toekenning:
  06 februari 2023
 • investering:
  € 46.000
 • Type project:
  ontwikkel project
 • locatie:
  Eindhoven
 • totale begroting:
  € 155.000

nieuwe werkwijzen van produceren en verbindingen creëren door middel van internationaal resonerende co-creatieve events

Als twee gelijkgestemde ‘mogelijkmakers’ gaan Powered by TINC (opererend vanuit Tilburg) en productiebureau Unusual Suspects (Eindhoven) een partnership aan waarbij we ons tot doel stellen om door middel van internationaal resonerende co-creatieve events, nieuwe werkwijzen van produceren en verbindingen te creëren. Hiermee dragen we bij aan een hechter Brabants netwerk van makers, luisteraars, ondernemers en culturele organisaties.

In het Kort
Powered by TINC en Unusual Suspects zijn van mening dat de huidige samenleving vraagt om een verandering in denkwijze, gericht op duurzaamheid en verantwoordelijkheid bij de productie van kunst en muziek. Daarom streven zij naar jaarlijkse grootschalige, innovatieve kunstprojecten in samenwerking met internationale makers en Brabantse partners. Het eerste project, genaamd Cosmic Radio, wordt uitgevoerd door de multidisciplinaire onderzoeksgroep Shock Forest Group en brengt Brabantse culturele partners samen om diepgaand onderzoek te doen naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van de radio. Cosmic Radio is een proof of concept voor een bredere werkwijze van samenwerking en past perfect bij de kennis- en innovatieregio die Brabant wil zijn. Meer informatie over het project is te vinden op www.cosmicradio.nl.

Meer over dit project
Wie luistert er nog naar de radio? Nou, blijkbaar iedereen. In 1964 ontdekten wetenschappers per ongeluk een mysterieus, constant geluid tijdens een studie over radiogolven. Deze straling kwam niet van de aarde, de zon of ons sterrenstelsel. Het bleek kosmische achtergrondstraling te zijn, de oudste elektromagnetische straling in het universum. En we luisteren er nog steeds, onbewust, naar.

Het multidisciplinaire team Shock Forest Group, onder leiding van initiatiefnemer en elektronische muziekproducent Nicolas Jaar, zal een diepgaand onderzoek uitvoeren naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van de radio.

Shock Forest Group is een internationaal onderzoeksteam bestaande uit architecten, cartografen, linguïsten, programmeurs, stedenbouwkundigen, geluidsmakers, biologen, ontwerpers en ingenieurs. Als traditioneel onderzoek kan worden vergeleken met een traditioneel klassiek muziekconcert, werkt Shock Forest Group meer in de lijn van een free jazz improvisatie. De groep bestaat uit zeven onderzoekers: Katya Abazajian, Sheryn Akiki, Axel Coumans, Susanna Gonzo, Nicolas Jaar, Daria Kiseleva en Jelger Kroese.

Cosmic Radio wordt gepresenteerd door Unusual Suspects in samenwerking met Powered by TINC in samenwerking met STRP Festival, Van Abbemuseum, TAC, NULZES en Van Abbehuis.

Bezoek de online omgeving van dit project op www.cosmicradio.nl.


Downloads

Vacature: Junior/stage impactmaker in communicatie + events

Terugblik Partner Events 2022

Bij Brabant C maak jij het verschil. Creëer boeiende content, organiseer events en ontdek de wereld van cultuur met ons compacte en gezellige team. Ben jij klaar om de wereld van kunst en cultuur te ontdekken? Wil jij je talent inzetten om communicatie en events naar een hoger niveau te tillen? Aarzel dan niet en join us! 💫🎨

Over Brabant C
Brabant C is hét investeringsfonds voor cultuur in Noord-Brabant. Wij investeren in kunst en cultuur met maatschappelijke impact. Hierdoor dragen wij bij aan het creëren van partnerschappen en verbindingen tussen mensen, bedrijven en organisaties en verrijken we de maatschappij met waardevolle nieuwe inzichten en perspectieven.

Jouw werk/stage
Bij Brabant C ga je niet zomaar koffie halen of de boodschappen doen; hier ben je een volwaardig teamlid dat alle ruimte krijgt om jouw ideeën en talenten de ontplooien Je gaat aan de slag met het creëren van sprankelende content voor verschillende kanalen, van social media tot pers en website. Ook organiseer je events, variërend van pitches tot creatieve samenwerkingen met partners. Wil jij een eigen event bedenken en realiseren? Dat kan!

Natuurlijk leer je ook onderzoek te doen naar relevante trends en ontwikkelingen in onze sector, en de trends m.b.t. inzet en samenwerking met andere sectoren. Je wordt niet aan je lot overgelaten, want ons compacte team van ervaren professionals staat klaar om jou te begeleiden en het beste uit jouw tijd bij Brabant C te halen.

Jouw taken en verantwoordelijkheden:

 • Creëer boeiende content voor diverse uitingen (social media, website, pers).
 • Ontwikkel en beheer de Social Media kalender, met oog voor effectiviteit.
 • Assisteren en uiteindelijk zelfstandig uitvoeren van evenementen zoals pitches, events voor en met (potentiële) partners en adviescommissiebijeenkomsten. Misschien bedenken en organiseren we wel nieuwe, door jou bedachte events!
 • Verrijk ons team met jouw frisse onderzoek inzichten en benchmarks binnen de culturele sector en andere sectoren.

Wie zoeken wij?

 • Jij volgt een bachelor studie (HBO / WO) in (Digitale) Marketing Communicatie, Journalistiek, PR, of Eventmanagement en zit in jouw derde of vierde jaar OF hebt deze net afgerond en bent op zoek naar een kick-start voor jouw werkende leven;
 • Je hebt een warm hart voor kunst en cultuur, en je begrijpt de impact ervan op de samenleving.
 • Je barst van creativiteit en hebt oog voor detail.
 • Jouw Nederlands is foutloos en jouw schrijfsels zijn sprankelend.
 • Ervaring met content creatie is een plus, maar als je wilt leren, staan wij klaar om je te begeleiden.
 • Zelfstandig, proactief en leergierig zijn jouw tweede natuur.

Wat wij te bieden hebben:

 • Een unieke kijk in de wereld van kunst en cultuur en de financiering hiervan;
 • Begeleiding van ons ervaren team, waar je volop ruimte krijgt om te groeien.
 • Een bruisende werkplek in Oisterwijk, omringd door creatieve geesten én Robbèrt om de hoek.
 • Een gepaste stagevergoeding, passend bij jouw ervaring en opleidingsniveau.
 • Inspirerende bezoeken aan projecten die door Brabant C mogelijk zijn gemaakt.
 • Een warm en gezellig team waar je je snel thuis zult voelen.

Klaar om samen met ons impact te maken met kunst en cultuur?
Stuur jouw motivatie en CV dan voor maandag 18 september 2023 naar Milou via mvogels@brabantc.nl. Vragen? Die mag je aan Milou (communicatie- en events coördinator) stellen via eerdergenoemd mailadres of 0614255884.

Raad van Toezicht leden nemen afscheid

Marleen Hartjes en Saskia Langbroek-Coppus hebben afscheid genomen als leden van de Raad van Toezicht van Brabant C. Saskia is sinds de start van Brabant C in 2015 betrokken als lid van de Raad van Toezicht en heeft ruim 8 jaar deze functie vervuld. Marleen is sinds 2020 lid van de Raad van Toezicht. Brabant C bedankt deze twee ervaren en betrokken professionals voor hun inzet en bijdrage van de afgelopen jaren.

Marleen Hartjes
‘Het zit erop! Ik wil in het bijzonder ook Verily Klaassen, Saskia Langbroek-Coppus, Victoria Simonsz-van Krieken, Frans Van Dooremalen en Geert Lenders bedanken voor de hele fijne samenwerking. Het was bijzonder om samen met jullie een steentje te kunnen bijdragen aan betekenisvolle kunst- en cultuurprojecten in onze provincie.

En een warme groet aan Margareth Louwers, Joy Arpots, Linda Dekkers, Bert Dirrix en de rest van het team. Bedankt en heel veel succes met al het moois dat jullie mogelijk maken!’

Saskia Langbroek-Coppus
‘Naast het toezien op de inrichting van de uitvoering en het behalen van de ambities lag mijn focus op de financiële verantwoording, de accountantscontrole en de risico beheersing. Na ruim acht jaar verlaat ik een bevlogen en creatief team dat de afgelopen jaren met innovatieve financieringen bewonderingswaardige resultaten heeft laten zien. Vanaf de start was het innovatief en vernieuwend, financieren met een revolverend fonds binnen het Brabantse cultuursysteem. Geen jaar was hetzelfde en corona maakte het zeer uitdagend. Met de propositie 2030 ‘Samenwerking Impact Financiering’ laat Brabant C zien dat ze nog steeds koploper is als het gaat om innovatieve manieren van impact financiering. Dank aan het bevlogen team van Brabant C, bestuurder Victoria Simonsz en de Raad van Toezicht, Bert van der Els, Marleen Hartjes en Verily Klaassen.’

Blijf op de hoogte,
meld je aan voor de nieuwsbrief